Veelgestelde vragen

We zijn druk bezig met het opzetten van een herenboerderij. Een eigen boerderij waarmee we grip gaan krijgen op wat we eten. Samen met jou willen we dit avontuur aangaan en ervaring opdoen rondom ‘samen duurzaam voedsel produceren’.

Omdat we misschien nog niet op alle individuele vragen een exact antwoord kunnen geven, hebben we hiernaast veelgestelde vragen en de antwoorden op een rijtje gezet. De lijst wordt regelmatig van een update voorzien. 

Onze voorzitter legt tijdens dit webinar uit hoe onze coöperatie werkt en neemt je virtueel naar onze boerderij.

In deze animatie wordt het principe van een herenboerderij uitgelegd:

 

Onderstaande film is opgenomen op de reeds bestaande Herenboerderij Wilhelminapark in Boxtel:

Een Herenboerderij is een kleinschalig coöperatief gemengd boerenbedrijf. Een coöperatie van 200 huishoudens is eigenaar en samen hebben ze een boer in dienst die exclusief voor hen, het eten produceert dat ze willen. Denk daarbij aan groenten, fruit, aardappelen, uien en vlees van runderen, varkens en kippen. Een Herenboerderij is 15 tot 20 hectare groot en voedt circa 500 mensen.

De bodem van de Herenboerderij bepaalt wat er in technische zin aan groenten en fruit verbouwd kan worden. Maar het is de bodem, en de wensen van de Herenboeren, die bepalen wat er daadwerkelijk op die grond verbouwd gaat worden en welke dieren er gehouden worden. Op onze boerderij worden ongeveer 50 soorten groenten verbouwd. We hebben runderen, varkens en kippen voor vlees en eieren. Eind dit jaar worden onze appel-, peren- en pruimenbomen verplaatst van de kweker naar onze boerderij.

Vanzelfsprekend eten de Herenboeren met de seizoenen mee.

Het teeltplan wordt zo gemaakt, dat er elke week gemiddeld vijf soorten groenten zijn. Verder heeft elk lid recht op een vooraf bepaalde hoeveelheid vlees en eieren. Elke mond die van de boerderij eet, krijgt ongeveer 4 tot 5 kg kippenvlees, 7 tot 8 kg rundvlees en 11 kg varkensvlees inclusief vleeswaren. Vegetariërs eten vanzelfsprekend alleen de groenten, het fruit en de eieren.

Voor de boerderij hebben we ongeveer 150 tot 200 gezinnen nodig, ofwel 500 monden. Meedoen betekent dat je als huishouden lid wordt van de coöperatie en eenmalig €2.000 inlegt. De kosten die de boerderij maakt, worden betaald vanuit de contributie. De hoogte van de wekelijkse contributie wordt bepaald door de hoeveelheid monden die binnen je gezin worden gevoed.
Leden van de Herenboerderen Goedentijd betalen per mond €12,30 per week, vegetariërs €9,80.

Door eenmalig €2.000 in te leggen, word je voor onbepaalde tijd voor 1/200 deel eigenaar van de boerderij. Je hebt de mogelijkheid om de boerderij te bezoeken (op gepaste tijden) en te zien hoe de producten worden verbouwd. Meewerken mag, maar hoeft niet. Je bent tenslotte Herenboer.

De eenmalige investering maakt de oprichting van onze kleinschalige, professionele boerderij mogelijk. Het geld is nodig om zaken als hekken, hokken en watervoorziening te realiseren. De grond waarop we boeren, zal gepacht worden.

Na enige tijd moet de boerderij zichzelf kunnen bedruipen. De Herenboerderij heeft geen winstoogmerk. Houden we toch geld over, dan kunnen de leden besluiten te investeren, of de contributie te verlagen.

In termijnen
Voor mensen die niet in staat zijn de €2.000 ineens te betalen, kan de coöperatie besluiten tot invoering van betaling in termijnen. Zo wordt de eenmalige investering uitgesmeerd over een periode van één jaar.

Nee, biologisch is de ondergrens. De term biologisch heeft betrekking op de landbouwmethode, oftewel de manier waarop ons voedsel tot stand gekomen is. Dit bepalen we straks zelf binnen de coöperatie en is daarom onderdeel van onze zoektocht naar de ‘meest duurzame vorm van landbouw’. We noemen het zelf ook wel ‘natuurgedreven landbouw’, die verder gaat dan wat is gedefinieerd in de term biologisch

Het voedsel van onze boerderij is voor onszelf en gaat niet verkocht worden, dus we hebben geen behoefte aan keurmerken of certificaten. Wij weten wat we eten.

We vinden transparantie en grip op de methode momenteel het belangrijkste sturingselement. Vraag gestuurd voedsel produceren; dat is wat ons drijft. In tegenstelling tot biologisch (productiemaximalisatie per ha) geeft dat meer ruimte om naar productie-optimalisatie te gaan. 

We zoeken naar de draagkracht van de bodem voor voedselproductie, uitgaande van een gezonde bodem in een gezond landschap. Het gebruik van chemische middelen wordt hierbij zoveel mogelijk voorkomen.

In het geval van overproductie geven we dit aan de dieren of geven we het terug aan het land. 

Er zijn geen afhaalpunten anders dan op de boerderij zelf en de wekelijkse oogst is op te halen op woensdag tussen 16:00 en 18:00 of op zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur. Jouw voorkeursdag kun je aangeven via het bestelsysteem "Herenboerenstek", waar je als lid toegang toe krijgt.
Er is een bushalte voor het erf van de boerderij en is ook goed bereikbaar met de auto. 

Er wordt gewerkt met het herenburen-concept. Dit concept houdt in dat een groepje vormt met herenboeren bij jou in de buurt. Met deze groep maak je afspraken wie op welke dagen de oogst gaat ophalen, zodat je niet zelf iedere keer op en neer hoeft te rijden. Gemakkelijk, en bovendien een stuk duurzamer, omdat één herenbuur al gauw voor 5 gezinnen de oogst ophaalt.

Samen met herenboeren bij jou uit de buurt vorm je een groepje Herenburen. Met deze groep maak je afspraken wie op welke dagen de oogst gaat ophalen, zodat je niet zelf iedere keer op en neer hoeft te rijden. Gemakkelijk, en bovendien een stuk duurzamer, omdat één herenbuur al gauw voor 5 gezinnen de oogst ophaalt.

Daarnaast is het een erg leuke manier om met herenboeren uit jouw eigen omgeving in contact te komen. 

In de toekomst (wanneer we weer met meer mensen tegelijk op de boerderij aanwezig mogen zijn) zien we Herenburen ook voor ons als een carpoolmogelijkheid, waarbij je samen met je Herenburen naar de boerderij gaat. Ook dan gaan gezelligheid en duurzaamheid hand in hand.

Kortom: Herenburen is een concept dat herenboeren met elkaar verbindt en bovendien zorgt voor een beperking van onze CO2 footprint.

De visie van Herenboeren sluit aan bij de persoonlijke motieven van de kartrekkers: meer grip op wat je eet, consument en producent dichterbij elkaar brengen, dierenwelzijn, eten met aandacht voor landschap en natuur. En samen met anderen! Want het fundament van zo’n Herenboerderij bestaat uit een groep mensen.

Aan de basis van elke Herenboerderij, staan 200 huishoudens die eenmalig 2.000 euro inleggen; geld waarmee de boerderij kan worden ontwikkeld. Verder is er geschikte (pachtbare) landbouwgrond nodig, een gebied van 15 tot 20 hectare volstaat. En een laatste vereiste die we hier noemen, is een boer. Hij of zij is de vakman, van alle markten thuis, en in dienst van de coöperatie. De boer zorgt ervoor dat de Herenboeren het eten krijgen dat ze willen.

Met de eenmalige inleg van 2.000 euro per huishouden, wordt de oprichting van de boerderij betaald. Denk daarbij aan het aanbrengen van irrigatie, hekken, hokken, rasters, eventuele bodemverbetering en de aanplant van bomen, struiken of de aanleg van paden. De jaarlijkse kosten worden begroot en gedeeld door het aantal personen dat van de boerderij eet. Bij jaarlijkse kosten kun je denken aan pacht, aankoop zaai- en plantgoed, dieren en hun voer, salaris van de boer, en mechanisatie. Elk lid neemt voor 1 tot 5 monden af van de boerderij. Hoe meer monden je afneemt, hoe hoger de wekelijkse contributie en hoe meer eten je krijgt. Leden van de Herenboerderij Goedentijd betalen per mond €12,30 per week, vegetariërs €9,80.

Ja, er zijn verschillende herenboerderijen door heel Nederland. Hier kan je daar een overzicht van terugvinden. 

De eerste is opgericht in Boxtel, Herenboeren Wilhelminapark, vernoemd naar het landgoed waarop zij boeren. De boerderij is in productie sinds voorjaar 2016.