In de media

Met enige regelmaat verschijnt Herenboeren Goedentijd in de media en op andere websites. Dat is fijn, want zo kunnen we meer mensen bereiken met ons initiatief.

Omroep Brabant

Voor hun programma 'Lekker van Streek' zijn opnames gemaakt op onze boerderij.

Omroep Tilburg

Het Andere Normaal – Seizoen 2, aflevering 5

Bekijk hier het losse item over Goedentijd (Youtube)

 

BN DeStem

Brabants Dagblad

Elders

Opiniestukken over herenboeren

Documentaires

Op de Nederlandse televisie zijn meerdere documentaires uitgezonden waarin Herenboeren voorbij kwamen en/of die met een kritische blik naar de Nederlandse voedselproductie kijken.

Eten van eigen hof

Bij Omroep Gelderland werd in oktober 2019 de documentaire "Eten van eigen hof" uitgezonden. Gedurende een jaar volgt de documentaire drie herenboeren die hun perspectief op dit concept tonen en hun ervaringen delen. Geert van der Veer, de bedenker van de Herenboerderij, richt zich in die periode vooral op het landelijk verspreiden van zijn idee. Hij werkt ook aan de lancering van een tweede Herenboerderij, maar dat proces verloopt trager dan gehoopt. Monic Holman illustreert wat het daadwerkelijk inhoudt om een Herenboer te zijn en welke voldoening zij hieruit haalt. Eric ’t Hoen probeert een Herenboerderij te starten in de gemeente Ede, maar stuit op praktische obstakels bij het verwezenlijken van zijn droom. Naast de Herenboeren delen ook externe figuren, zoals Carola Schouten, minister van landbouw, en Floris Alkemade, Rijksbouwmeester, hun kijk op dit fenomeen.

Zembla: de uitgeputte bodem (vierdelige serie)

Het boerenland is er slecht aan toe. De bodem raakt uitgeput door overmatig gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. De veestapel is verantwoordelijk voor een gigantische uitstoot van broeikasgassen, fijnstof en stikstof, wat volgens tal van onderzoeken leidt tot opwarming van de aarde en een alarmerende afname van de biodiversiteit. 

Vrijwel iedereen is het erover eens dat het radicaal anders moet. Maar waarom gebeurt dat niet? Zembla onderzoekt in de serie 'De uitgeputte bodem' welke belangen er mee spelen en wat de rol is van banken, zuivelcoöperaties en grote agrochemische bedrijven. 

Bekijk hier de vier delen: bnnvara.nl/zembla/...de-uitgeputte-bodem 

Meer van Zembla