Het bestuur

Herenboeren Goedentijd is een initiatief van een groep mensen uit Tilburg. Zij hebben in 2020 gezamenlijk een Herenboerderij in Alphen (nabij Tilburg) opgezet. Sinds de derde Algemene Ledenvergadering (februari 2021) bestaat het bestuur uit:

  • Nol van den Berg (voorzitter)
  • Jolanda van Kessel (secretaris)
  • Sander Kossen (penningmeester)
  • Wilfred Slobbe 
  • Harm Jans Muntinga 
  • Esther Looijen
  • Peter Beijer

Nol van den Berg

Mijn naam is Nol van den Berg en ik woon in Armhoef. Medio 2017 ben ik in aanraking gekomen met het Herenboeren concept. Al langere tijd ben ik op zoek naar hoe ik mijn “duurzaamheidssteentje” kan bijdragen. Ook op het gebied van voedsel. Door het bezoek aan Herenboerderij Wilhelminapark in Boxtel was ik direct gegrepen.
Omdat ik de Herenboerderij in Boxtel te ver vond, was ik er snel uit… dan moet er maar een Herenboerderij in mijn eigen omgeving komen. Ik heb een oproep geplaatst in onze buurtkrant en daarna is het snel gegaan.

Ik zie mezelf als enthousiasmeur en aanjager. Ik geloof erin dat als je je schouders ergens onder zet en niet te ver vooruit wilt kijken, je meer voor elkaar krijgt dan je denkt. Op deze manier denk ik dat een Herenboerderij in de regio Hart van Brabant voor elkaar te krijgen is. Puur en eerlijk eten dicht bij huis. Hoe mooi kan het zijn!

Voor mij heeft het een meerwaarde om het samen doen. Het lijkt me mooi om met onze Herenboerderij uiteindelijk maatschappelijk te kunnen verbinden om meer mensen met gezond voedsel in aanraking te laten komen.

Jolanda van Kessel

Als student ben ik 12 jaar geleden naar Tilburg verhuisd, en als herboren Tilburger ben ik er blijven wonen, inmiddels samen met mijn man Rens en onze hond Spooky. Zodra we in het Tilburgs Stadsnieuws lazen over Herenboerderij Goedentijd wisten we dat we hier actief betrokken bij wilden zijn. Ik niet alleen omdat ik het een inventieve manier vind om samen te werken aan een duurzame wereld met meer bewustzijn over de herkomst van voedsel, maar ook omdat ik als kind al dol was op het doorbrengen van mijn tijd op de boerderij van vrienden. Zo zullen jullie mij het afgelopen jaar misschien al gezien hebben terwijl ik met veel plezier druk in de weer was met de dierenverzorging.

Uit de verhalen die ik in de koffiepauze hoor van andere vrijwilligers, en de gesprekken die ik met bestuursleden heb blijkt hoe complex zo’n project is om draaiende te houden. Maar ook hoeveel kennis en kunde we onder de leden hebben. Ik zou graag een rol spelen in het faciliteren in de uitvoering van alle mooie ideeën die ik hoor. Dit om zoveel mogelijk het prettige gemeenschapsgevoel dat ik nu al ervaar bij Herenboeren Goedentijd te ondersteunen, en regelstress weg te nemen.

Sander Kossen

Mijn bouwjaar is 1980 en ik woon met mijn vriendin, zoontje en dochtertje in de wijk De Reit in Tilburg. In mijn werk ben ik wateradviseur, waarbij ik het creëren van duurzame en klimaatbestendige watersystemen nastreef. Wij vinden ruimte en respect voor groen, natuur en milieu erg belangrijk. Het Herenboeren concept is hierop een mooie aanvulling.

In 2018 heb ik via Nol van den Berg kennis gemaakt met het Herenboeren concept en me aangesloten bij de kartrekkersgroep Herenboeren Hart van Brabant. Na bijna 2 jaar voorbereiding is onze Herenboerderij Goedentijd in 2020 werkelijkheid geworden; een mooie mijlpaal. 
Vanuit de kartrekkersgroep ben ik in het coöperatiebestuur gerold, waarbij ik de rol als penningmeester heb opgepakt. Daarbij werk ik nauw samen met enkele financieel onderlegde leden.

Wat mij energie geeft, is samen met een groep mensen een gezamenlijk doel nastreven, met bijhorende pieken en dalen. Je inspireert elkaar en doet nieuwe contacten op. En ik vind dat we meer terug moeten naar de natuurlijke basis en dat we de natuur ook veel meer moeten respecteren. Deze zaken komen samen in het opzetten, runnen en doorontwikkelen van een ‘natuurbewuste’ boerderij.
‘Natuurbewust’ betekent voor mij dat we groente en vlees zo gaan verkrijgen dat de natuur en het milieu zo min mogelijk worden belast. Dat het bijvoorbeeld niet gaat om zoveel mogelijk te verbouwen, waardoor de bodem uitgeput raakt en het nodig is bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Daarbij vind ik het belangrijk dat we weer meer bewust worden van wat er allemaal komt kijken bij het verkrijgen van voldoende groente en vlees van goede kwaliteit. En dit ook meegeven aan mijn omgeving.

Wanneer je jezelf in het concept en of in één of meerdere verhalen van ons herkent, sluit je dan bij ons aan.

Wilfred Slobbe

Tilburg is de stad waar ik al meer dan 15 jaar naar volle tevredenheid woon, samen met Marjo en onze twee jongens. Ik vind het belangrijk om te weten waar ons eten vandaan komt, van dichtbij en zo natuurlijk mogelijk geteeld; weet wat je eet. Al jaren heb ik een eigen moestuin waar ik lekker kan experimenteren met andere groentes dan die op de Herenboerderij verbouwd worden.

Samen gaan herenboeren is voor mij een mooie manier om concreet bezig te zijn met duurzaamheid. Het oprichten van een coöperatie en starten van locatie Goedentijd blijkt een intensief proces. Alle belangen moeten samen komen, van de leden van de coöperatie, de gemeente, de eigenaar van de grond en natuurlijk de boer. Het is voor mij een interessant traject om als afgevaardigde van de coöperatie een rol te mogen spelen en om alle facetten van de start van een Herenboerderij van dichtbij mee te maken, van de rol als belangstellende naar onderdeel uitmaken van de kartrekkersgroep tot nu een plaats in het bestuur.
Een Herenboerderij is een mooie bio-diverse plek waar heel veel dieren en planten met elkaar in evenwicht leven. Het fijne is dat de basis, de bodem, steeds een beetje beter gemaakt wordt door het natuurlijke beheer. Een balans in ontwikkeling die steeds steviger wordt en dus minder gevoelig voor verstoringen van buitenaf, zodat we samen beter zorgen voor de aarde.

Een Herenboerderij is voor mij een mooie manier om in direct contact te komen met de boer, die het daadwerkelijke telen uitvoert. Hij of zij heeft daarbij ook zekerheid van een normaal loon en kan al zijn of haar aandacht laten gaan naar de werkzaamheden op de boerderij.

Harm Jans Muntinga

Velen noemen mij alleen Harm. Ik ben geboren op een akkerbouwbedrijf in Groningen waar we ook een grote moestuin hadden en vele boerderijdieren. Vrij jong echter ben ik verhuisd en inmiddels ben ik meer een stadsmens dan een plattelander. Maar het platteland en de boerderij blijven altijd aan mij trekken. Vandaar ook dat ik bij de komst van de herenboerderij Goedentijd meteen wist dat ik daar samen met mijn gezin lid van wilde worden.

Zestien jaar geleden zijn wij, mijn echtgenote Monique en ik samen met onze vier kinderen afgezakt naar Tilburg waar we in de wijk de Blaak zijn gaan wonen. In eerste instantie wegens het werk, ik ben cardioloog, maar ook omdat Tilburg ons door kennissen als stad was aangeprezen! En inmiddels kennen we de voordelen: 10 minuten fietsen en we zijn in de binnenstad, 10 minuten fietsen van het werk en minder dan 10 minuten van het platteland, 30 minuten van de boerderij.

Een duurzame samenleving begint bij jezelf. De uitgangspunten van Herenboeren Nederland, duurzame voedselproductie met aandacht voor community, waarde en betaalbaarheid past ons gezin daarom als gegoten. Maar een boer moet ook hard werken, zelfs een Herenboer, en dient rekening te houden met de regels die er zijn. Een boer moet dan ook vooral slim zijn. Onze boerderij, HB Goedentijd staat en draait, maar we zullen veel werk moeten blijven verzetten!

Kop d’r veur!

Esther Looijen

Halverwege vorig jaar zagen we op woensdag en zaterdag een verandering op de boerderij. Dit viel me op omdat ik echt weg ben van de koeien, waarvan ik dacht dat het Lakenvelders waren :-), en dus altijd wel die kant op keek. Na een tijdje overwon mijn nieuwsgierigheid het en ben ik gaan zoeken op internet wat er “aan de hand “was op de boerderij. Zo kwamen we uit bij de Herenboer.
Het concept van de herenboer spreekt ons erg aan, duurzaamheid, gezamenlijk maar ook zeker op een andere manier kijken naar ons huidige voedselketen. “Gewoon” eerlijk voedsel horend bij de tijd van het jaar.
Mijn naam is Esther Looijen en samen met mijn man en drie kinderen wonen we in Baarle-Nassau. Zolang ik me kan heugen heeft mijn vader een volkstuin gehad waarbij bovenstaande mij niet vreemd is.. Omdat het bijhouden van een eigen volkstuin me net een stap te ver is, is de Herenboer een zeer mooi (wellicht mooier) alternatief. Verder sluit het concept van de Herenboer erg aan bij mijn gedachten over voedsel een duurzaamheid.
Toen ik hoorde dat er bestuursleden werden gezocht werd mijn enthousiasme gewekt. Als aspirant bestuurslid heb ik, samen met de andere aspirant bestuursleden, een kijkje kunnen nemen in spreekwoordelijke keuken van de Herenboer Goedentijd.
Het lijkt mij een mooie uitdaging om deel uit te kunnen maken van het bestuur van “onze” Herenboerderij en mee te mogen denken over alle facetten van een volwaardig en goed draaiende boerderij.

Peter Beijer

Mijn kennismaking met Herenboeren was, kort na elkaar, via Tegenlicht, een avond bij het Milieucafé en bij een kraam van de Herenboeren in de Nieuwlandstraat. Het heeft klaarblijkelijk zo moeten zijn. Wij, mijn partner Miriam en ik, hebben ons snel daarna aangesloten bij de Herenboeren.

Als student ben ik in Tilburg terecht gekomen en we hebben tot een jaar of vijf terug ’hartje stad’ gewoond. Nu hebben we de hectiek van de binnenstad achter ons gelaten en wonen we net over de grens in Goirle.

Wij zijn al lang bezig met de kwaliteit van ons eten en met de manier waarop eten wordt geproduceerd. Waar mogelijk eten we biologisch geteelde groenten. Zelf grip hebben op de productie van ons eten voegt daar een nieuwe dimensie aan toe. In een ver verleden hebben we dat gedaan met een moestuin, maar dat bleek uiteindelijk meer uren te vragen dan we beschikbaar hadden. Een eigen moestuin, maar dan samen met tientallen mede-eigenaren, lijkt een ’dream come true’.

Hoe belangrijk ik een duurzame productie van ons eten ook vind, de grootste uitdaging van Herenboeren zit voor mij toch vooral in het idee zelf verantwoordelijkheid te nemen voor een boerderij en daarmee aan de gangbare landbouw laten zien dat het ook anders kan. Herenboeren als coöperatie verder uitbouwen is niet de weg van de minste weerstand, zeker niet met zoveel leden als we nu al hebben, maar het is wel een geweldige uitdaging.