Het bestuur

Herenboeren Goedentijd is een initiatief van een groep mensen uit Tilburg. Zij hebben gezamenlijk een herenboerderij in de buurt van Tilburg van de grond gekregen. Sinds de algemene ledenvergadering bestaat het bestuur uit:

Nol van den Berg

Mijn naam is Nol van den Berg en ik woon in Armhoef. Medio 2017 ben ik in aanraking gekomen met het Herenboeren concept. Al langere tijd ben ik op zoek naar hoe ik mijn “duurzaamheidssteentje” kan bijdragen. Ook op het gebied van voedsel. Door het bezoek aan Herenboerderij Wilhelminapark in Boxtel was ik direct gegrepen.
Omdat ik de Herenboerderij in Boxtel te ver vond, was ik er snel uit… dan moet er maar een Herenboerderij in mijn eigen omgeving komen. Ik heb een oproep geplaatst in onze buurtkrant en daarna is het snel gegaan.

Ik zie mezelf als enthousiasmeur en aanjager. Ik geloof erin dat als je je schouders ergens onder zet en niet te ver vooruit wilt kijken, je meer voor elkaar krijgt dan je denkt. Op deze manier denk ik dat een Herenboerderij in de regio Hart van Brabant voor elkaar te krijgen is. Puur en eerlijk eten dicht bij huis. Hoe mooi kan het zijn!

Voor mij heeft het een meerwaarde om het samen doen. Het lijkt me mooi om met onze Herenboerderij uiteindelijk maatschappelijk te kunnen verbinden om meer mensen met gezond voedsel in aanraking te laten komen.

Wilfred Slobbe

Tilburg is de stad waar ik al meer dan 15 jaar met volle tevredenheid woon, samen met Marjo en onze twee jongens. Ik vind het belangrijk om te weten waar ons eten vandaan komt, van dichtbij en zo natuurlijk mogelijk geteeld; weet wat je eet. Al jaren heb ik een eigen moestuin waar ik lekker kan experimenteren met andere groentes dan die op de Herenboerderij verbouwd worden.

Samen gaan herenboeren is voor mij een mooie manier om concreet bezig te zijn met duurzaamheid. Het oprichten van een coöperatie en starten van locatie Goedentijd blijkt een intensief proces. Alle belangen moeten samen komen, van de leden van de coöperatie, de gemeente, de eigenaar van de grond en natuurlijk de boer. Het is voor mij een interessant traject om als afgevaardigde van de coöperatie een rol te mogen spelen en om alle facetten van de start van een Herenboerderij van dichtbij mee te maken, van de rol als belangstellende naar onderdeel uitmaken van de kartrekkersgroep tot nu een plaats in het bestuur.
Een Herenboerderij is een mooie bio diverse plek waar heel veel dieren en planten met elkaar in evenwicht leven. Het fijne is dat de basis, de bodem, steeds een beetje beter gemaakt wordt door het natuurlijke beheer. Een balans in ontwikkeling die steeds steviger wordt en dus minder gevoelig voor verstoringen van buitenaf, zodat we samen beter zorgen voor de aarde.

Een Herenboerderij is voor mij een mooie manier om in direct contact te komen met de boer, die het daadwerkelijke telen uitvoert. Hij of zij heeft daarbij ook zekerheid van een normaal loon en kan al zijn of haar aandacht laten gaan naar de werkzaamheden op de boerderij.

Sander Kossen

Ik ben 38 jaar en woon met mijn vriendin en zoontje in de wijk De Reit te Tilburg. Wat mij vooral aanspreekt in het concept is dat je samen met een groep mensen een ‘natuurbewuste’ boerderij gaat opzetten en runnen. Het samenwerken aan een gemeenschappelijk doel geeft mij energie. Je inspireert elkaar en doet nieuwe contacten op. ‘Natuurbewust’ betekent voor mij dat we groente en vlees zo gaan verkrijgen dat de natuur en het milieu zo min mogelijk worden belast. Dat het bijvoorbeeld niet gaat om zoveel mogelijk te verbouwen, waardoor de bodem uitgeput raakt en het nodig is teveel bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Daarbij vind ik het belangrijk dat we weer meer bewust worden van wat er allemaal komt kijken bij het verkrijgen van voldoende groente en vlees van goede kwaliteit. En dit ook meegeven aan mijn zoontje. Wanneer je jezelf in het concept en of in één of meerdere verhalen van ons herkent, sluit je bij ons aan.

Gerrit van Eijck

Ik ben geboren en getogen in Brabant en al ruim 60 jaar woonachtig in de gemeente Gilze en Rijen. Ik ben getrouwd met Manda en de laatste jaren wonen we met veel plezier in het buitengebied van Gilze. Onze dochter en pleegdochter wonen inmiddels zelfstandig. Ik ben een echt buitenmens, die graag bezig is in de tuin en graag met de hond het bos in gaat.

“Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg”. Deze wijsheid van wetenschapper Albert Einstein speelde door mijn hoofd, bij de gedachte hoe we een duit in het zakje kunnen doen bij het beïnvloeden van onze ecologische voetafdruk. Toen we hoorden dat er een herenboerderij wordt opgezet op fietsafstand van ons woonadres, hebben we daarom besloten om iets nieuws te gaan beginnen en herenboer te worden.

Mijn ervaring als zelfstandig ondernemer en re-integratiecoach wil ik inzetten bij de realisering van herenboerderij Goedentijd. Ik wil me graag richten op een goede balans tussen enerzijds idealisme en anderzijds een gezonde economische bedrijfsvoering.
Kortom, het realiseren van een “gezond” bedrijf, dat “gezonde” voeding produceert.

Martin van Haaren

Ik woon nu zo’n 10 jaar in Tilburg samen met mijn vrouw en 2 kinderen. Ik werk in het basisonderwijs met kinderen van 10/11 jaar oud. Naast kennisoverdracht wil ik mijn leerlingen ook respect en waardering voor de natuur om ons heen bijbrengen.

Van kinds af aan ben ik bekend met volkstuintjes en het eten van eigen groente en fruit. In de snelheid van tegenwoordig kom ik zelf niet toe aan het onderhouden van een volkstuintje. We hebben een prachtige tuin met verschillende eetbare gewassen waaruit zoonlief regelmatig snoepend binnenkomt en daar sluit het Herenboerenconcept mooi op aan; duurzaam telen met respect voor de natuur.

Ik kan echt enorm genieten van de natuur om ons heen. Vogels hebben al vanaf ik me kan herinneren bijvoorbeeld een speciale plek in mijn hart. Of het nou het gieren in de lucht van de gierzwaluwen is tot de merel die in de tuin op jacht is naar een worm; ik kan er uren van genieten.

Het concept van Herenboeren spreekt daarnaast ook enorm aan omdat je samen de boerderij opbouwt. Wij maken samen de Herenboerderij tot een community waar iedereen op zijn manier enthousiast en blij van wordt.

In mijn eerste paar maanden in het bestuur heb ik mijn medebestuursleden leren kennen als warme, betrokken en enthousiasmerende mensen. Samen gaan we er een prachtige boerderij van maken.

Hopelijk komen we elkaar snel tegen op de boerderij.

Verder in dit hoofdstuk