Het bestuur

Herenboeren Goedentijd is een initiatief van een groep mensen uit Tilburg. Zij hebben in 2020 gezamenlijk een Herenboerderij in Alphen (nabij Tilburg) opgezet. Sinds de Algemene Ledenvergadering van april 2023 bestaat het bestuur uit:

  • Harm Jans Muntinga (voorzitter)
  • Joost Overeem (penningmeester)
  • Maaike de Haardt (secretaris)
  • Nol van den Berg
  • Sander Kossen

Harm Jans Muntinga

Velen noemen mij alleen Harm. Ik ben geboren op een akkerbouwbedrijf in Groningen waar we ook een grote moestuin hadden en vele boerderijdieren. Vrij jong echter ben ik verhuisd en inmiddels ben ik meer een stadsmens dan een plattelander. Maar het platteland en de boerderij blijven altijd aan mij trekken. Vandaar ook dat ik bij de komst van de herenboerderij Goedentijd meteen wist dat ik daar samen met mijn gezin lid van wilde worden.

Zestien jaar geleden zijn wij, mijn echtgenote Monique en ik samen met onze vier kinderen afgezakt naar Tilburg waar we in de wijk de Blaak zijn gaan wonen. In eerste instantie wegens het werk, ik ben cardioloog, maar ook omdat Tilburg ons door kennissen als stad was aangeprezen! En inmiddels kennen we de voordelen: 10 minuten fietsen en we zijn in de binnenstad, 10 minuten fietsen van het werk en minder dan 10 minuten van het platteland, 30 minuten van de boerderij.

Een duurzame samenleving begint bij jezelf. De uitgangspunten van Herenboeren Nederland, duurzame voedselproductie met aandacht voor community, waarde en betaalbaarheid past ons gezin daarom als gegoten. Maar een boer moet ook hard werken, zelfs een Herenboer, en dient rekening te houden met de regels die er zijn. Een boer moet dan ook vooral slim zijn. Onze boerderij, HB Goedentijd staat en draait, maar we zullen veel werk moeten blijven verzetten!

Kop d’r veur!

Joost Overeem

Ik ben samen met mijn vrouw lid geworden van Goedentijd, in de overtuiging dat het goed is bij te dragen aan een andere manier van voedsel produceren. Daarnaast is het dan super dat je daarvan wekelijks de ‘vruchten plukt’ in de vorm van een, in ons geval, redelijk gevulde tas met groenten, kruiden en fruit.

Ook het sociale aspect, community building, spreekt me aan. Vanaf het begin heb ik een bijdrage geleverd bij het oogsten van de groenten op woensdag. Het heeft me veel geleerd over het groeien en bloeien van de gewassen en over de onvoorspelbaarheid van de natuur. Daarnaast is het gewoon lekker om in de natuur bezig te zijn en fysieke arbeid te verrichten en daarna bij te kletsen bij een kop koffie, vaak onder het genot van een zelf gebakken cakeje of taartje.

Ik ben inmiddels met pensioen en wil door middel van een bestuursfunctie (beoogde functie is penningmeester) nog een verdere bijdrage leveren aan het floreren van Herenboeren Goedentijd. Ik heb in het verleden al de nodige bestuurservaring opgedaan in andere besturen en ben tot mijn pensioen docent economie geweest bij Avans Hogeschool.

Maaike de Haardt

Ik heb in mijn werkzame leven veel bestuurswerk gedaan en vind het leuk om die ervaring ook op de boerderij in te zetten. Ook al weet ik niet veel van boeren en ben ik niet echt praktisch, ik voel me zeer bij onze boerderij betrokken. Ik wil graag weten waar mijn eten vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. Mensen kennen mij misschien van de woensdag distributie, waar ik in meedraai en ik was ook betrokken bij de sociale enquête van de commissie monitoring. Ik heb er zin in om een aantal secretariaat werkzaamheden op te pakken en daarnaast regelmatig gesprekken te houden met de boeren.

Nol van den Berg

Mijn naam is Nol van den Berg en ik woon in de Tilburgse wijk Armhoef. Medio 2017 ben ik in aanraking gekomen met het Herenboeren concept. Al langere tijd ben ik op zoek naar hoe ik mijn “duurzaamheidssteentje” kan bijdragen. Ook op het gebied van voedsel. Door het bezoek aan Herenboerderij Wilhelminapark in Boxtel was ik direct gegrepen.
Omdat ik de Herenboerderij in Boxtel te ver vond, was ik er snel uit… dan moet er maar een Herenboerderij in mijn eigen omgeving komen. Ik heb een oproep geplaatst in onze buurtkrant en daarna is het snel gegaan.

Ik zie mezelf als enthousiasmeur en aanjager. Ik geloof erin dat als je je schouders ergens onder zet en niet te ver vooruit wilt kijken, je meer voor elkaar krijgt dan je denkt. Op deze manier denk ik dat een Herenboerderij in de regio Hart van Brabant voor elkaar te krijgen is. Puur en eerlijk eten dicht bij huis. Hoe mooi kan het zijn!

Voor mij heeft het een meerwaarde om het samen doen. Het lijkt me mooi om met onze Herenboerderij uiteindelijk maatschappelijk te kunnen verbinden om meer mensen met gezond voedsel in aanraking te laten komen.

Sander Kossen

Mijn bouwjaar is 1980 en ik woon met mijn vriendin, zoontje en dochtertje in de wijk De Reit in Tilburg. In mijn werk ben ik wateradviseur, waarbij ik het creëren van duurzame en klimaatbestendige watersystemen nastreef. Wij vinden ruimte en respect voor groen, natuur en milieu erg belangrijk. Het Herenboeren concept is hierop een mooie aanvulling.

In 2018 heb ik via Nol van den Berg kennis gemaakt met het Herenboeren concept en me aangesloten bij de kartrekkersgroep Herenboeren Hart van Brabant. Na bijna 2 jaar voorbereiding is onze Herenboerderij Goedentijd in 2020 werkelijkheid geworden; een mooie mijlpaal. 
Vanuit de kartrekkersgroep ben ik in het coöperatiebestuur gerold, waarbij ik de rol als penningmeester heb opgepakt. Daarbij werk ik nauw samen met enkele financieel onderlegde leden.

Wat mij energie geeft, is samen met een groep mensen een gezamenlijk doel nastreven, met bijhorende pieken en dalen. Je inspireert elkaar en doet nieuwe contacten op. En ik vind dat we meer terug moeten naar de natuurlijke basis en dat we de natuur ook veel meer moeten respecteren. Deze zaken komen samen in het opzetten, runnen en doorontwikkelen van een ‘natuurbewuste’ boerderij.
‘Natuurbewust’ betekent voor mij dat we groente en vlees zo gaan verkrijgen dat de natuur en het milieu zo min mogelijk worden belast. Dat het bijvoorbeeld niet gaat om zoveel mogelijk te verbouwen, waardoor de bodem uitgeput raakt en het nodig is bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Daarbij vind ik het belangrijk dat we weer meer bewust worden van wat er allemaal komt kijken bij het verkrijgen van voldoende groente en vlees van goede kwaliteit. En dit ook meegeven aan mijn omgeving.

Wanneer je jezelf in het concept en of in één of meerdere verhalen van ons herkent, sluit je dan bij ons aan.