Bieten

Bieten typeren zich door de aardse smaak. Een zeer gezonde knolgroente die kleur geeft aan elk gerecht. Er zijn verschillende soorten. Op de herenboerderij hebben wij geen suikerbiet maar wel de - iets mildere maar ook zoete - snijbiet en rode biet. Van deze laatste heb je de varianten zomerbiet (of bosbiet) en winterbiet. Het verschil zit hem niet zo zeer in de smaak maar, zoals de namen doen vermoeden aan de oogsttijd. Ook zijn winterbieten vaak een stuk groter dus hebben zij ook langer nodig om gaar te worden. 

Benieuwd waarom bieten zo gezond zijn? Of wil je meer weten over de verschillende bereidingswijzen, zo ook van het loof? Zie dan hier meer informatie. 

Recepten met biet

Tartaar van chiogia biet

Tartaar van chiogia biet

Je kunt eventueel een gepocheerd eitje als spiegeltje er bovenop plaatsen.
Boer Peter
Bijgerecht
 > 2 uur
Rode biet en port creme

Rode biet en port creme

Heerlijk op vers geroosterd brood, of bij een eendenborst met salie en doperwten.
Boer Peter
Bijgerecht
 30-60 m.

Plaattaart

Met biet, peer en geitenkaas. Klassieke combinatie, eigentijds recept. En een smaakvol hapje op het vrijwilligersfeest 2021!

Roos
Hoofdgerecht
 30-60 m.

Romige bietensoep

Lekker met geroosterd (zuurdesem)brood

Maaike
Voorgerecht
 30-60 m.

Rösti's van rode biet

Met gebakken feta en avocadosalsa 

Saskia
Bijgerecht
 30-60 m.

Spa­ghet­ti met ro­de biet, gei­ten­kaas & pis­ta­che

Door de bieten krijgt de spaghetti niet alleen extra smaak, maar ook een mooi kleurtje.

Mieke
Hoofdgerecht
 10-20 m.

Bietenfudge

Zó lekker! Ik houd me aan de verhouding: 200 gram puur, 200 gram biet, 2 el siroop. 

Roos
Tussendoortje
 >1 uur

Rode Bietenburgers

Hmmmm.... lekkere bietenburgers en friet van van de herenboeren bieten en aardappelen.

Lisette
Hoofdgerecht
 20-30 m.

Biet bourguignon

Weer eens wat anders, dan het Franse origineel.....

Rens
Hoofdgerecht
 30-60 m.

Carpaccio van rauwe rode biet

Snel en zo lekker en eenvoudig, carpaccio van rauwe rode biet.

Geralda
Voorgerecht
 0-10 m.

Rode bieten inmaken Zoet Zuur

Bij gebrek aan bieten-eters thuis, een heel goed alternatief gevonden voor in sla/salade. Nu smult iedereen en 't is simpel te maken. Nol heeft maar de helft van de suiker toegevoegd.

Nol
Bijgerecht
 10-20 m.

Salade van chioggiabiet, koolrabi, radijs, appel en rozijn

Alles in luciferhoutjes afmeting gesneden, (pak een mandoline) met dressing van mayo, mosterd, yoghurt en honing. Yummie!

Esther
Bijgerecht
 10-20 m.

Bietenwraps

Miriam was wat royaler met de boerenkool: zie haar zelfgemaakte versie op de foto. 

Miriam
Hoofdgerecht
 30-60 m.