Pastinaak
Pastinaak, ook wel pinksternakel of witte wortel genoemd, is een plant uit de schermbloemenfamilie, Apiaceae. Het is een circa 20 cm lang wortelgewas met een zoete anijsachtige smaak en een crème-witte kleur.
De pastinaak wordt doorgaans in de tweede helft van april gezaaid. Bij vroeger zaaien gaat de plant al in het eerste jaar bloeien. Hoewel de pastinaak al in de zomer kan worden geoogst wordt hij meestal gezien als wintergroente. Vaak wacht men met rooien tot er een koude periode is geweest, dit zou de smaak ten goede komen. Oogsten is de hele winter door mogelijk omdat de wortel in de grond niet doodvriest.
Recepten met pastinaak
Soep van pastinaak met appel
Appel pastinaak flapjacks
Flapjacks om mee naar school of werk te nemen. De basis is havermout en dit is een vegan variant.
Kabeljauw met pastinaak
In plaats van de gemengde paddenstoelen mijn eigen oesterzwammen (van ZuiderZwam) gebruikt.
Pastinaak als aardappelvervanger
Pastinaak in de stamppot als (gedeeltelijke) aardappelvervanger, hoe lekker kan dat zijn.
Kapsalon met pastinaak frietjes
Een koolhydraatarm alternatief voor het populaire kapsalon gerecht!
Tian van Pastinaak, zoete aardappel biet met roombrie
Geralda deed er ook plakjes Yacon tussen, wat een mooi en heerlijk recept opleverde