Verlenging van het teeltseizoen

Een boer is erg afhankelijk van het weer en klimaat. Dat betekent dat we weersomstandigheden kunnen hebben die ongunstig zijn voor sommige gewassen. Bijvoorbeeld harde schrale wind, veel regen, vrieskou of juist toenemende hitte en droogte in de zomer. Daardoor kan er weleens een bepaald gewas minder goed gedijen. Dat is het risico van teelt buiten op de volle grond. Vanwege het Nederlandse klimaat kunnen er ook geen 52 weken per jaar groenten groeien. De afgelopen jaren hadden we desondanks toch 46 weken van het jaar oogst.

Om het teeltseizoen wat eerder te kunnen beginnen en een paar weken te verlengen, hebben we drie onverwarmde tunnelkassen. Hierin kunnen al vroeg in het jaar sla, radijs, postelein en andere vroege gewassen opgekweekt worden. Ook biedt de kas bescherming aan gewassen die dat nodig hebben of het beter doen bij een wat hogere temperatuur. Denk aan tomaten, komkommers, paprika's, pepers en aubergine.

Telen in een tunnelkas is erg bewerkelijk. Bijna alles moet met de hand, want een tractor past niet naar binnen. Gelukkig zijn er aardig wat leden die een speciale kas-groep hebben gevormd, om de boeren te helpen. En wat zijn ze lekker, die tomaten.

Kijk rustig verder op onze boerderij

Klik op 1 van de kavels in onderstaande foto

Klik hiernaastboven op een kavel