Kippen in de caravan

Herenboeren houden ook van een lekker eitje op z'n tijd. Daartoe hebben we ongeveer 240 leghennen van het ras Lohmann-Brown. Jaarlijks leggen ze ongeveer 65.000 eieren, wat neerkomt op ongeveer 3 eieren per mond per week. We hebben ook 5 hanen, die zouden de dames 'rustig houden' haha.

Onze kippen verblijven 's nachts in een zgn 'kipcaravan', waar ze bij zonsondergang op stok gaan en waar ze ook hun eieren leggen. Langs dit hok wordt er een stuk terrein afgerasterd, waar ze kunnen scharrelen. De kippen eten zoveel mogelijk wat onze eigen boerderij hen biedt: resten van groenten en planten. Daarnaast krijgen ze biologisch kippenvoer. Ook scharrelen de dieren tussen de fruitbomen of worden ze ingezet in de koeienwei of op een stuk grond waar net de groenten geoogst zijn. De kippen werken de grond om en halen mooi de laatste restjes eruit.

Vogelgriep

Helaas hebben wij de laatste jaren ook rekening te houden met de heersende vogelgriep en geldt er ook voor onze kippen een groot deel van het jaar een ophokplicht. Om het welzijn van onze kippen te kunnen waarborgen, hebben we tegen de caravan een overdekte ren gemaakt, zodat ze toch (beschermd) naar buiten kunnen. Het lijkt erop dat deze oplossing voorlopig afdoende is, maar we houden het welzijn van onze dieren goed in de gaten en indien nodig, zorgen we nog voor andere oplossingen.

Update: op dit moment hoeven de kippen niet meer opgehokt te zitten en lopen ze "los" in de boomgaard. Los staat tussen aanhalingstekens, omdat de dames natuurlijk wel binnen een gaas-afrastering moeten blijven. We willen ze graag op het terrein houden en beschermen tegen roofvogels.

Kijk rustig verder op onze boerderij

Klik op 1 van de kavels in onderstaande foto

Klik hiernaastboven op een kavel