vergroot foto

Groente uit de volle grond

Wij willen duurzaam eten.
Lokaal, kleinschalig en natuurgedreven.

Wij bepalen zelf hoe ons eten wordt geproduceerd. Eerlijke groente, met de seizoenen mee. Zoals het eigenlijk hoort. Niet uit sentimentele redenen, maar omdat de landbouw anno nu niet duurzaam is en de natuur tegenwerkt. Grootschaligheid put de grond uit. Monocultuur maakt van de akker een woestijn.

Onze Herenboerderij 'gebruikt' de grond natuurlijk ook. We zaaien en planten wat wij willen en niet wat er spontaan zou groeien. Wij draaien in die zin ook productie, maar bij ons gaat het in samenspraak met de natuur en kijken we goed naar wat de bodem aankan.

 

Teeltplan

Om aan al deze voorwaarden te voldoen, ontwikkelen onze boeren ieder jaar een uitgekiend teeltplan. De gronden zijn het ene jaar in productie, het volgende jaar liggen ze braak of zijn ze slechts extensief in gebruik; alles in het belang van de bodem, en dus de continuïteit van de boerderij.

Niet elk jaar is hetzelfde. Een mooie mix van vijftig gewassen levert jaarrond een gevarieerd aanbod. Wat groeit er dan zoal? Bonen bijvoorbeeld, in verschillende soorten en maten en diverse soorten sla, kolen en aardappelen. Maar ook bieten zitten in het teeltplan, net als penen, knolgewassen, asperges en pompoenen. Om een idee te geven: bekijk hier het globale teeltplan van 2021.

Om het oogstseizoen te verlengen, worden verschillende rassen geteeld. En sommige gewassen, zoals aardappelen en kolen, kunnen prima worden bewaard in een koeling.

Officieel niet biologisch...

Nee, officieel is onze Herenboerderij niet biologisch. Maar officieus, wel degelijk. Wij kunnen ons prima aan de biologische richtlijnen houden (en het zelfs beter doen) zonder dat we daar een sticker voor krijgen.

"Biologisch" is een officieel door Skal verleend keurmerk. Als je een product met het biologisch-keurmerk koopt bij een boer, speciaalzaak of supermarkt, dan weet je dat het voldoet aan de criteria van het keurmerk.

Wij verkopen geen producten. Wij zijn onze eigen markt en onze leden bepalen feitelijk zelf hoe we werken aan een in alle opzichten duurzame voedselproductie. Biologische certificering kost uiteraard aardig wat geld, wat wij liever besteden aan iets (voor ons) nuttigers.

...maar natuurgedreven

Samen met onze boeren zijn we op zoek naar de ‘meest duurzame vorm van landbouw’. We noemen het zelf ook wel natuurgedreven landbouw. We zoeken naar de draagkracht van de bodem voor voedselproductie, uitgaande van een gezonde bodem in een gezond landschap. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt daarbij zoveel mogelijk voorkomen. En mocht het noodzakelijk zijn, dan gebruiken we bestrijdingsmiddelen die in de door SKAL gedefinieerde biologische landbouw zijn toegestaan.

We produceren niet meer dan nodig en houden rekening met onze buren in het bos. Zij knabbelen regelmatig aan onze groente. Dat vinden onze varkens geen probleem en vinden het prima om de rest op te eten.

Kijk rustig verder op onze boerderij

Klik op 1 van de kavels in onderstaande foto

Klik hiernaastboven op een kavel