vergroot foto

Boomgaard en fruitplanten

Sinds maart 2021 heeft Goedentijd een fruitboomgaard.

Als Herenboeren voorzien we graag in onze eigen behoefte aan (hard)fruit. Daarom verbouwen we ook dit zelf. Concreet houdt dit in dat op ongeveer 3 hectare van onze boerderij fruitbomen staan: diverse soorten appels, peren en pruimen bijvoorbeeld, aangevuld met andere vruchtdragende bomen, zoals noten. Daarnaast is er ook zachtfruit aangeplant, onder andere bramen, frambozen en diverse soorten bessen.

Over het ontwerp en de inrichting van de boomgaard is goed nagedacht. Zo zijn er laag- midden- en hoogstambomen geplant. De laagstambomen geven al snel vruchten, waardoor we vorig jaar al onze eerste appels hebben mogen smaken. Tegen het einde van de levensduur van de laagstambomen (zo'n 15 jaar), zijn de hoogstambomen rijp om vruchten te dragen. We hebben een mix aangebracht tussen typen (handappel, moesappel) en rassen (verschillende smaak, oogsttijd, bewaarbaarheid). Door ze vervolgens gekoeld te bewaren, is het mogelijk om op termijn vrijwel jaarrond fruit van onze eigen boerderij te eten. Daarnaast hebben we een aantal zeldzame of oude rassen. Appels die je niet zomaar in de supermarkt kunt kopen dus ;-)

Voedselbos

De fruitbomen zijn op diverse plaatsen op het perceel geplant, met een ruime afstand tussen de rijen. Op die manier kunnen tussen de fruitbomen nog groenten geteeld worden. Ook worden de bomen afgewisseld met struiken waar bijen op af komen, die zorgen voor de bevruchting van de fruitbomen en -struiken. 
Onze boerderij grenst aan de bossen van recreatiegebied 'het Zand'. Door bij de aanplant rekening te houden met de soort bomen die dicht bij het bos staan, beogen we een voedselbos te creëren. Dit betekent dat de planten op de boerderij als het ware van 'laag naar hoog' zijn opgebouwd: lage groenten, daarnaast (vruchtdragende) struiken, en dichter bij het bos de hogere fruitbomen en notenbomen. 

Lees hier hoe het aanplanten ging in maart 2021.

 

Kijk rustig verder op onze boerderij

Klik op 1 van de kavels in onderstaande foto

Klik hiernaastboven op een kavel