Appeltaart met Hazelnootspijs
Ingredienten:
- 200 gram ongezouten roomboter
- 200 gram donkere bastardsuiker
- 400 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eieren
- 1 theelepel speculaaskruiden (Euroma Original Spices)
- 1,5 kilogram Appels (jonagold of moes appels uit de tuin van een vriend die ze wil ruilen voor Herenboeren aardappels)
- 160 gram kristalsuiker
- gemalen kaneel
- gemalen kardemon
- 160 gram hazelnoten
- 2 eetlepels rozijnen
Voorbereiding (de dag voor het bakken):
- Schil en ontklokhuis de appels en snijd in stukjes van ongeveer 1 cm.
- Meng de stukjes met genoeg kaneel om alle appelstukjes te coaten, voeg 40 gram suiker, twee schudjes kardemon en de rozijnen toe.
- Zet weg in een zeef in een bak in de koelkast
- Stop 160 gram hazelnoot en 120 gram kristalsuiker met in ei in een keukenmachine en maal tot er een gladde massa is ontstaan.
Bakken:
- Meng de bakmeel, bastardsuiker, boter, half ei en speculaaskruiden tot een glad deeg.
- Zet het deeg een halfuurtje in de koelkast
- Gebruik 1/3de van het deeg om in een springvorm de bodem te maken, 1/3de om de rand te maken.
- Verdeel de hazelnootspijs over de bodem, en verdeel daar de appelstukjes over
- Dek af met de laatste 1/3de deel van het deeg.
- Kwast de bovenkant af met de andere helft van het ei.
- Bak af 60 minuten op 170 graden.