Appeltaart met Hazelnootspijs

Ingredienten:

  • 200  gram ongezouten roomboter
  • 200 gram donkere bastardsuiker
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 1 theelepel speculaaskruiden (Euroma Original Spices)
  • 1,5 kilogram Appels (jonagold of moes appels uit de tuin van een vriend die ze wil ruilen voor Herenboeren aardappels)
  • 160 gram kristalsuiker
  • gemalen kaneel
  • gemalen kardemon
  • 160 gram hazelnoten
  • 2 eetlepels rozijnen

Voorbereiding (de dag voor het bakken):

  • Schil en ontklokhuis de appels en snijd in stukjes van ongeveer 1 cm.
  • Meng de stukjes met genoeg kaneel om alle appelstukjes te coaten, voeg 40 gram suiker, twee schudjes kardemon en de rozijnen toe.
  • Zet weg in een zeef in een bak in de koelkast
  • Stop 160 gram hazelnoot en 120 gram kristalsuiker met in ei in een keukenmachine en maal tot er een gladde massa is ontstaan.

 

Bakken:

  • Meng de bakmeel, bastardsuiker, boter, half ei en speculaaskruiden tot een glad deeg.
  • Zet het deeg een halfuurtje in de koelkast
  • Gebruik 1/3de van het deeg om in een springvorm de bodem te maken, 1/3de om de rand te maken.
  • Verdeel de hazelnootspijs over de bodem, en verdeel daar de appelstukjes over
  • Dek af met de laatste 1/3de deel van het deeg.
  • Kwast de bovenkant af met de andere helft van het ei.
  • Bak af 60 minuten op 170 graden.