Rodekool
Rodekool, ook rode kool, is een van de belangrijkste sluitkoolgewassen en wordt voornamelijk voor de verse markt geteeld. Het is een van de oudste koolsoorten. Rodekool is in principe een tweejarig gewas, waarbij in het eerste jaar de kool gevormd wordt en in het tweede jaar de plant gaat bloeien.
Op onze boerderij staat het oude Nederlandse ras Roodkop in de grond. Er worden de volgende teeltwijzen onderscheiden:
- Zeer vroege teelt met oogst vanaf half juni
- Vroege teelt met oogst tot half juli
- Herfstteelt met oogst in september tot half november
- Bewaarteelt met oogst eind oktober tot begin november. Deze kool wordt in speciale koolbewaarplaatsen bewaard tijdens de winter en het voorjaar en soms wel tot juni.
Recepten met rode kool
Rodekoolsalade
Met sinaasappel. Fris en zoet, dit gaat erg snel op!
Risotto van rodekool
"Echt een keer anders, met rode kool. En risotto is sowieso heerlijk. Smaken pasten perfect bij elkaar." Aldus Pauline.
Rodekooltagliatelle met paddenstoelen en Pecorino
De rodekool krijgt door het roosteren precies de structuur van tagliatelle. Maar dan met extra veel smaak!
Rodekoolsteaks
Uit de oven... met witlofsalade en hazelnoten
Inmaken rodekool
En zo geniet je er maanden later nóg van! Tip: schaf een mandoline aan. Lekker op een tosti kaas of bij een broodje falafel.
Rode kool met appelflappen
Misschien een tip om er een lekker tussendoortje van te maken