Gepubliceerd:  21 juni 2023 Naar het nieuwsoverzicht

Kevermepper mept coloradokevers

Brigitte Kaandorp zong het al: “Doe mij maar een man … die wat hij ziet met zijn handen kan maken”. Zo'n man heb ik en die heeft een heuse Kevermepper gemaakt.

Wanneer je naar onze boerderij rijdt vanuit de richting Tilburg, dan zie je onderweg enkele aardappelvelden. Dat zijn velden vol hoge kale ruggen waar fier aardappelplantjes bovenuit steken. Dat is iets anders bij onze Herenboeren, waar de aardappels ook op hoge ruggen gepoot zijn. Ervaringsdeskundigen weten ondertussen hoeveel tijd, moeite en rugpijn het kost om de aardappels meter voor centimeter te ontdoen van melde en de andere begroeiing.

En dan zijn er nog de coloradokevers...

Die geel-oranje-zwart gekleurde ronde kevers leggen eerst eitjes en de oranje larven doen zich tegoed aan het aardappelloof. De felle kleur geeft aan wat we al weten; de kippen blieven ze niet. We bestrijden liever niet met gif (zie de velden met kale ruggen), dus naar alternatieve bestrijding wordt gezocht. Vorig jaar deed een filmpje de rondte vanuit de Herenboeren Op ’t Lies bij Breda, van een Kevermepper. Een karretje met ronddraaiende bezems en een opvangbak. Een plan was geboren.

Zoals dat gaat met plannen leggen die een weg af. Een excursie langs Op ‘t Lies om de Kevermepper daar te bekijken. Die bouwer is toendertijd met knikkers langs de bouwmarkt gegaan om te kijken welke matten het minste terug stuiteren (gemepte coloradokevers gedragen zich als knikkers).

Vanuit de bierbrouw-hobby fase lag er nog een gemotoriseerde langzame roerder. Het frame is van aan elkaar gekneidde stalen paal. De wielen van de kevermepper-to-be komen weer ergens anders vandaan (m’n pa of zwager Martien vermoed ik, ook al notoire zelfklussers, het plan is tot in detail besproken). Een mooie plaat [betonplex, aldus Anne] werd verzaagd tot een vernuftig kastje, met ruimte voor accu en omvormer. Er werd een glanzend rode omvormer aangeschaft (Niet vergeten na gebruik ook de omvormer uit te zetten!), welke de gelijkstroom van de accu omzet in wisselspanning, nodig voor de roerder. Aan de roerder was de mogelijkheid om zowel plastic flappen aan te bevestigen, of een variant met bezempjes.

Alles bij elkaar leverde dit een langwerpig karretje op, met een handgreep aan de ene kant, een kastje in het midden en als laatste een draaiend deel met flappen en een opvangbak met de oude mat uit de bijkeuken.

Aan het werk!

Aan het eind van de winter was dit klusproject zo goed als klaar en was het wachten op de groei van de aardappelplanten, en de komst van de kevers. Afgelopen week was het zo ver, de Kevermepper kon gaan draaien. En verhip, het werkt, zowel kevers als larven en soms ook eitjes komen in de opvang bak terecht. De gemepte coloradokevers blijven in de bak zitten en krijgen daarna zwemles, de onschuldige bijvangst mag terug.

Er schijnt ook een gemakkelijkere variant te zijn, namelijk een emmer aan een steel, die je onder de plant houdt en dan met een bezempje op de plant meppen. Maar daar zit dan weer geen uitdaging in.

Tekst: Paula Mommersteeg