Gepubliceerd:  22 februari 2023 Naar het nieuwsoverzicht

Interview met onze ‘nieuwe’ herenboerboer

Een verslag van het gesprek met de ‘nieuwe’ herenboerboer Peter Hundepool, die deze winter is begonnen op de boerderij. In zijn nieuwe werkomgeving brengt hij een grote dosis kennis en brede ervaring blijkt tijdens het gesprek dat ik met hem had, al wandelend over de Goedentijd. En Peter blijkt daarbij een vlot verteller te zijn.

Als je jezelf zou introduceren hoe zou je dat dan doen, Peter?  

Ha…ik denk als een stadslandbouwer met een tikje natuur, want ik kom uit de grote stad, Den Haag, alhoewel ik al lang in de Provincie Zeeland, dicht bij Vlissingen woon. Al vroeg wist ik dat ik iets in de natuur wilde gaan doen. Eigenlijk wilde ik boswachter worden, maar op mijn 16e naar Velp om daar opleiding te volgen en op kamers te gaan, dat vonden mijn ouders wat te drastisch. Het is met de Middelbare Tuinbouwschool in Rijswijk een soort van compromis geworden. De basis voor een voltijdsopleiding met kasteelt, groenteteelt, fruitteelt, gewasbescherming, bomenkunde, landmeting etc. Daar heb ik veel geleerd, ook met stages op een tekenkamer tot bij Madurodam, waar een groot bloembollenveld moest worden aangelegd. 

Alsnog ging ik daarna naar Velp voor de opleiding Bosbouw en Natuurtechniek, met als richting natuur en duurzaamheid. Na die opleiding kreeg mijn loopbaan een verrassende wending. Samen met een vriend heb ik een dieren revalidatiepraktijk opgezet in Rotterdam, met ervaring als ambulanceverpleegkundige. Heb me vervolgens verder gespecialiseerd in de revalidatie van huisdieren. Veel geleerd en ervaren totdat de praktijk werd verkocht. 

Benieuwd naar wat de ontwikkelingen zouden zijn in de Tuinbouw, ben ik naar de Warmonderhof gegaan (Biodynamische opleiding). Daar ben ik benaderd om mee te helpen een voedselbos (met wijngaard, moestuin, schapen etc.) op te zetten in Maarsen. Waar ook een leaderproject van de Provincie Utrecht met de focus op het stimuleren van de natuurdiversiteit loopt. Daar heb ik gezien wat de basis is om een onderhoudsarm bos met goede vochthuishouding aan te leggen, kennis die ik weer kan gebruiken voor de bomen bij de Goedentijd. Dat Voedselbosproject draaide mede op een grote groep vrijwilligers en stagiaires, om het project te laten slagen. Met veel plezier kijk ik op die periode terug.  

Je bent ook nog actief geweest als kok?

Ja klopt, het klinkt misschien een beetje raar, maar de tijd in Rotterdam in de revalidatiepraktijk van de huisdieren bleek al snel dat met goede voeding 80% van de problemen opgelost kunnen worden en het welzijn van de dieren bevorderd. 

Bij eerste bezoek aan Goedentijd, heb ik meteen naar de dieren gekeken. Hoe staan ze op hun poten, lopen ze kreupel,  staan ze gewoon rustig, hoe ademen ze, hebben ze een natte neus, hoe is de vacht. 

En wat was je conclusie?

Nou die was erg goed! Ik had meteen het gevoel hier zou ik wel willen werken. Haha…

Nou, terug naar de periode als kok. Met een vader die slager en een opa die visser was, is de stap naar voeding niet groot. Ik had al eens ooit een basis koksopleiding gevolgd, maar wist zelf te weinig met groentes te doen, en daar bracht de Biologisch Dynamisch Voedingsopleiding in Rotterdam verandering in, aangevuld met de Vegetarische Veganistische Chef-kok-opleiding in Haarlem.  En ja, daar wilde ik wel meer mee. In de Coronatijd, heb ik bij Fletcher Hotel Arion in Vlissingen gewerkt, waar ik de vraag heb gekregen of ik niet als Chef kok verder wilde gaan.

Maar met een tweede kleinkind op komst en de werktijden die in de horeca nu eenmaal heel anders zijn, vond ik dat niet aantrekkelijk. 

Daar hebben we nog niet over gesproken, je bent al opa? Inderdaad! Ik ben getrouwd en heb drie dochters variërend in de leeftijd van 21 tot 26 jaar. De oudste krijgt nu haar tweede kindje. De twee anderen studeren nog. Mijn vrouw heeft een zelfstandige praktijk in de zorg.

Hoe denk je dat op de boerderij zal gaan met de werktijden, je hebt een flinke reisafstand op en neer naar Vlissingen?

Het grote verschil met het werk op de boerderij is dat de zomerdagen lang kunnen zijn met dagen van vroeg tot laat, maar dat is toch heel wat anders dan de horecatijden met álle weekenden en feestdagen werken. En dat reizen vind ik geen punt, vroeger deed ik een uur over afstand binnen de stad Den Haag. De reistijd zie ik ook als een moment waarin ik de dag kan voorbereiden en terug naar huis kan evalueren en afschakelen. 

Geldt nu ‘De derde boer is scheepsrecht’ met jou als nieuwe boer?

Lachend, ja daar ga ik wel vanuit! Heb er veel zin in. Gina heeft aardig wat ballen in de lucht gehouden.

Hebben jullie een taakverdeling afgesproken?

Jazeker, Gina is in principe Hoofd Dieren en elke maandagochtend hebben we overleg over de hele gang van zaken en ik kan zo ook mijn visie geven over de opbouw van de kuddes koeien, de varkens en de kippen. En het zo optimaal inzetten van de dieren bij het circulaire landbouwproces op de boerderij.

Eerder sprak je over je ervaring met vrijwilligers, kun je daar nog iets meer over vertellen?

Er lagen mooie plannen voor aanleg en financiële onderbouwing, maar geen onderhoudsplan van het Voedselbos. En daar heb je handjes bij nodig. Om vrijwilligers daarbij te betrekken, heb ik een jaarlijkse voedselbos onderhoudscursus opgezet, om te leren omgaan met o.a. bosmaaiers, de zeis, kettingzaag  en andere (tuin)gereedschappen. Zodat zij op een verantwoorde manier konden bijdragen aan het onderhoud. Een hark kun je zo al op drie manieren gebruiken bijvoorbeeld.

Verder waren er enthousiaste vrijwilligers die kennis hadden van vruchten, en de wekelijkse pluk deden. Hetzelfde gold voor de kruidentuin, die aan het eind van het jaar onder andere zo’n 20 soorten kruidenthee opleverde. Veel werk kostte ook het oogsten van klein fruit zoals frambozen, dat weer door een andere groep werd gedaan. Mijn ervaring is dat er altijd enkele enthousiastelingen zijn, die anderen positief beïnvloeden. 

Door mijn ervaring met stagiaires is Goedentijd inmiddels aangemeld als erkend leerbedrijf. En hoop ik dat we met studenten kunnen gaan werken van de Middelbare Land- en Tuinbouwschool in Breda en de Warmonderhof in Dronten.

Hoe kijk je terug op de eerste maand bij de Goedentijd?

De boerderij heeft teeltgrond waar je u tegen zegt.

De basis is perfect van deze boerderij! Ook de ‘arme’ zandgrond. Ik heb enkele monsters genomen, die heel goed zijn. Het zorgt er daarmee voor dat de groenten veel voedingsstoffen kunnen opnemen en vandaar dat er zo’n enorme kolen vanaf komen.

En wij elke keer denken dat we de groenten toch eerder hadden moeten oogsten? Dat blijf je bijna niet voor, daar kun je bijna niet tegenaan snijden. En dat geldt ook voor de bloemkolen, de broccoli… Het kan korter, dichter op elkaar geplant worden dan normaal. Kolen op 35 cm ipv op 65 cm om te zorgen dat ze klein blijven, veel blad en gedrongen. Voordeel is ook dat er minder onkruid groeit. We gaan dit jaar machinaal zaaien en schoffelen. Daar is een zaaimachine voor aangeschaft, die binnenkort komt. We gaan proberen met een dichter bedekte bodem te werken. Hetzelfde geldt ook bij de sperziebonen, de peultjes en de tuinboontjes. Ook de sla staat al in de kas, en dat geldt ook voor de tuinkers. Ik vind het wel leuk om te experimenteren.

Heb je nog ideeën hoe met de leden te communiceren en ze te enthousiasmeren?

Door onder meer de introductie van het tweewekelijkse nieuwsbericht van de boer(in). De daarin aangekondigde ‘vensterbankpompoenenactie’ loopt al met een enthousiaste groep. En uitleg over het werk dat gedaan moet worden. Bijvoorbeeld over het kweekgras in de varkensweide, zodat het niet gaat woekeren in omliggend land. Dat is door de varkens omhoog gewoeld, en moet geraapt worden. Dat kan machinaal, maar dan rijd je de grond kapot. De structuur met al het leven erin is nu opgebouwd en willen we zo houden. Op 5-6 cm diepte zit het vol wormen, normaliter zitten die op zo’n 30 cm diepte. Dit komt doordat deze grond snel verwarmt en vol zit met organische stoffen, ook dicht aan de oppervlakte.

Wat is je drijfveer om als Herenboerboer aan de slag te gaan?

Het écht samen doen is voor mij een heel belangrijk aspect

Dat het herenboerenconcept een goed model kent, met een eerlijke balans tussen werk, financiën en samen de kar trekken. Het écht samen doen is voor mij een heel belangrijk aspect, en dat zie ik ook terug op de boerderij.  Het consumentengedrag bij het uitzoeken van de oogst bijvoorbeeld, zie ik weinig terug, gelukkig. 

De producten zijn verder zo voedzaam, vers en goed van kwaliteit dat niet alleen de omvang van belang is. En dan zie je nu de prijzen zo enorm stijgen in de winkels. Voor een eerlijk, duurzaam product moet heel wat betaald worden. En dan is het heel fijn om een boerderij te hebben waar op een eerlijke duurzame manier, rekening houdend met de natuur, wordt geteeld.

 

Kijk je nog ergens tegenop het komende seizoen?

Neen, neen! Ik heb een geweldig toffe collega, dat zou iedereen bij Herenboeren wel willen, vandaar dat ik heb gezegd, de komende drie jaren moet je gewoon blijven. Want dat is maar drie keer dat we iets gedaan hebben. Dat heb je met bijvoorbeeld koolplantjes die in maart de grond ingaan en er pas tegen de winter als kolen vanaf komen. Een chirurg mag ook pas alleen een ingreep doen als die het een beetje begint te beheersen. Dus het is een kwestie van lange adem. 

Kijk je ergens het meest naar uit?

Best spannend of het gaat lukken om meer verschillende groenten te kweken (een wens die uit de laatste ALV naar voren kwam, red), zoals nog meer verschillende tomaten, aubergines, paprika’s etc. Maar daarvoor zijn extra handjes nodig voor in de derde kas, die hebben we écht nodig! Dus extra buiten kweken kan ook, maar dat is gezien de wisselende weersomstandigheden een risico. Afgelopen jaar zou dat geen probleem zijn geweest; een kille natte zomer is slecht voor tomaten en aubergines. Verder zijn de grillige weersomstandigheden een uitdaging. Nachtvorst die eerder komt en langer aanhoudt en dan geldt dat niet alleen voor de tuinbouw maar ook voor de boomgaard.  

We komen aan het einde van het interview, heb je nog iets wat je wilt zeggen tegen de Herenboeren?

Er hangt hier een hele mooie, kalme energie.

Ik hoop dat elk lid gewoon eens naar de boerderij komt, niet alleen voor de weekoogst, maar ook om er te zijn. Wat rond te lopen en de rust te ervaren. Dan kom je zelf ook tot rust. Gewoon boodschappen ophalen en even over ‘je eigen’ boerderij lopen. Misschien dat er nog bankjes kunnen komen om rustig te gaan zitten. Om zo te ervaren wat er allemaal gedaan wordt door andere actieve leden. Zeker op zo’n mooie dag als vandaag met een zonnetje en de nachtvorst er nog overheen. Dan kom je helemaal tot rust.

Tekst: Sylvia Roosen

Foto's Anke Gielen