Gepubliceerd:  14 mei 2023 Naar het nieuwsoverzicht

Buurtschap Siberië op bezoek bij Herenboerderij de Goedentijd

Op 7 mei jl. hebben Peter, Gina en Harm het buurtschap Siberië op de boerderij rondgeleid. Daarmee is dit buurtschap de eerste van de buren die we officieel op de boerderij ontvangen, een mooi voorbeeld van sociale verbondenheid. Hieronder een kort verslag.

Het buurtschap Siberië omvat een groot landbouwareaal met (gemengde) boerenbedrijven, boerderijwinkels en woonhuizen aan weerszijden van de N260 (doorgaande weg Gilze naar Alphen). De Herenboerderij Goedentijd en Restaurant Bunga Melati vormen de zuidgrens, de noordgrens ligt richting Gilze, tegen de bosrand van wat ze de polder noemen, de grote vlakte tot aan ’t Zand.

De naam Siberië is natuurlijk opvallend en Gina vertelt dat deze al generaties lang gebruikt wordt en verwijst naar de koude winters en de droge warme zomers. Net wat extremer dan bij de boerderijen elders in de omgeving, die wat meer in de luwte liggen. Bij de ingang van de boerderij vind je sinds enige tijd het buurtschapsbordje van Siberië, met de ijsbeer als mascotte.

Met koffie en thee in de schuur en met meegebrachte zelfgemaakte aardbeiencake was het meteen al heel gezellig. Er was een grote opkomst, waarbij jong (de jongste was 6) tot oud vertegenwoordigd was. Twee huishoudens konden er niet bij zijn vanwege familieomstandigheden. Allemaal bleken ze enorm geïnteresseerd in onze boerderij en ze wilden van alles weten, en de antwoorden maakten veel duidelijk.

Na de koffie zijn ze rondgeleid langs de kruidentuin, door de boomgaard, langs de akkers, de runderen en de varkens en hebben ze een blik op de kippen geworpen. Telkens gaven afwisselend Peter en Gina toelichting en beantwoorden ze vragen. De buurtgenoten waren onder de indruk van al het werk dat wordt verzet door de boer(in) en de actieve leden. En zeker ook van het feit dat zoveel mensen uit de omgeving en uit de stad bereid zijn om lokaal voedsel van eigen bodem te eten.

Tijdens deze middag is het duidelijk geworden dat bij alle boeren/buren hetzelfde leeft. En het gaat goed samen, het concept herenboeren wordt begrepen en gewaardeerd. Ze hebben een goede indruk kunnen krijgen en de onderlinge banden zijn verstevigd.

Afsluitend was er een borrel met hapjes geregeld. Het werd een gezellige middag op ons bekende terras naast de schuur in de zon. Het kon niet beter!


Tekst: Sylvia Roosen
Met dank aan Gina, Harm en Peter