Gepubliceerd:  07 mei 2023 Naar het nieuwsoverzicht

Boeren berichten [12]

Elke week (soms om de week) schrijft onze boer Peter een stukje om de leden op de hoogte te houden en indien nodig om hulp te vragen. Voor de verandering zetten we de tekst van deze week ook eens openbaar op de website. Ook de foto's zijn van de boer. Let op: de oproepen die worden gedaan zijn bedoeld voor leden.

Blij met het mooie weer, blij met de regen, blij met de hulp van de schoffelaars op de donderdag- en dinsdagavonden. We hebben veel verschillende mezen, vinken en roodstaartjes. Maar ook veel verschillende soorten insecten; bijen, hommels, sluipwespen, wespen, vlinders en ook diverse wat minder gewilde, maar dat houdt alles mooi in stand.

Dieren

We hebben zaterdag bij 2 jonge kalfjes de oormerken erin gezet. Dit ging gelukkig heel erg vlot en goed. Gina is nog heel veel in de weer met de kippen, samen met alle dier verzorgende actieve leden. Echt heel erg geweldig, de steun die ze krijgt van jullie allemaal. De varkens groeien goed. De kalfjes rennen rond op de boerderij, soms binnen het schrikdraad soms er net buiten. Ook die gaan erg lekker, zullen we maar zeggen. De kippen die het goed doen, zijn nu begonnen met het leggen van de eieren. We gaan dus binnenkort weer eieren uitdelen.

Onze werkzaamheden de komende week

  • Het Kasteam: komkommers, tomaten, aubergines, paprika’s en pepers planten, watergeven, inbinden van alle planten, kassen wieden en schoffelen en alle andere werkzaamheden op het bord.
  • Het Kruidenteam: schoonhouden van de borders, zaaien, snoeien, planten van de extra kruiden.
  • De maandag-, woensdag-, donderdag- en vrijdag teams: schoffelen, oogsten, planten, zaaien, opbinden van de bonen, plaatsen van de palen voor de klimbonen, zaaien van extra pompoenen, planten van mais, yakon en pompoen, planten van courgettes en nog heel veel meer.
  • De dinsdag- en donderdagavond Schoffelteams: Er is altijd wat te doen tijdens het kletsen: panen rapen bij de aardappels, schoffelen bij de uien, kolen of in de fijne tuinbouw, wieden bij de knoflook of bij één van de andere ingeplante of gezaaide vakken.

Elke dag zijn wij aanwezig je kunt op elk tijdstip binnen komen om mee te helpen. Er is altijd wel iets te doen. Op zondag of tijdens de avond kun je ook komen en dan wieden of schoffelen. Dit mag met het gehele gezin, maar blijf op de paden. Niet op de bedden lopen aub. We missen echt nog mensen op de zaterdag, om er een zinvolle werkdag van te maken.

De fijne tuinbouw en de akkers

We zijn bij, maar maandagmiddag komt het nieuwe plantgoed binnen en dan gaan we weer verder met wieden, schoffelen, planten en verzorgen van alle smakelijke groentes. We dekken de jonge groentes af tegen de herten, want anders knabbelen ze die aan en op.

Kassen

De derde kas staat en is nu klaar voor de beplanting. We zijn afgelopen zaterdag al begonnen en de eerste tomaten zijn gezet. We planten zaterdag 20 mei de andere planten in de kassen en je mag komen om te helpen, te ondersteunen of moreel toe te kijken hoe dit allemaal gaat verlopen. Dank voor de inrichtingscommissie en hun leden voor hun werkzaamheden voor de opbouw en het zo snel plaatsen van de nieuwe kas.

Kruidentuin

De kruidentuin wordt elke week geweldig verzorgd. Het gedeelte waar de oogsttuin van de kruiden komt is klaar om verwerkt te worden. Gina gaat met de machines aan de gang en daarna kan het onkruid worden verwijderd en kan er verder worden aangeplant. 13 Mei zal in het teken staan van de kruidentuin. Dus extra handjes zijn dan ook hier van harte welkom.

De groenten van de week

Deze week hebben we een aantal kas groentes en ook nog iets van het land:

  • Venkel
  • Prei
  • Sla
  • Mesclun
  • Asperges
  • Koolrabi

Recept: Rauw geschaafde venkel met sesamolie

Venkel kan prima rauw gegeten worden door het in flinterdunne linten de snijden. Op ijswater wordt de anijsachtige groente ook nog super krokant. Prima te combineren in varkensvlees van de boerderij met koriander en yuzu.

Ingrediënten:

  • 1 Venkel
  • 10 gram Sesam olie
  • naar behoefte rasp van 1 limoen
  • naar behoefte zout

Bereiding

  • Snijd flinterdunne linten van de venkel op een mandoline. 
  • Bewaar de venkel tot gebruik op ijswater. 
  • Maak vlak voor het serveren aan met een heel klein beetje sesamolie en eventueel wat zout.  
  • Naar wens kan ook rasp van limoenschil toegevoegd worden.

De vriendelijke groenten
van de boeren Gina en Peter