Gepubliceerd:  20 juli 2023 Naar het nieuwsoverzicht

“Bestaan er ook zwarte varkens?”

Herenboerin Noortje nam drie peutergroepen uit Tilburg-Noord mee het land op van Herenboeren Goedentijd.

“Als kleuterjuf werk ik met verschillende peutergroepen. De afgelopen week was ik met deze peutergroepen, twee reguliere klassen en één taalklasgroep, op de boerderij. De taalklasgroep is een groep met kinderen met een taalachterstand die weinig Nederlands spreken.”

“De school zelf staat in Tilburg Noord. De meeste kinderen wonen daar op een flatje en zijn niet bepaald gewend om op een boerderij te zijn. Daarom nam ik ze mee tijdens een rondleiding van 1,5 uur. Behalve kijken en luisteren mochten ze ook meteen meehelpen. Met van alles wat: de dieren voeren, in de kipcaravan kijken, we plukten bessen en keken wat er allemaal groeit. We hebben insecten bekeken bij kruidentuin en plukten de kruiden. Ook mochten we oogsten in de kas en natuurlijk proeven wat er geoogst en geplukt was.”

“De kinderen vonden het geweldig! De verwondering en verbazing was van hun gezichtjes af te lezen. Dat er ook andere kleuren varkens bestaan dan alleen de roze… Dat komkommers aan een plant groeien in een kas. Ook de bijenkasten waren helemaal nieuw voor ze. Heel leuk, ik heb hier enorm van kunnen genieten. En dat het de klas is waarin ik les geef, maakte het extra leuk!”

Inspiratie op de boerderij

Het sluit mooi aan bij het thema ‘eten en drinken’ dat op school tot aan de zomervakantie behandeld wordt. Kinderen weten dat hun eten uit de supermarkt komt, maar hebben geen idee waar de supermarkt het vandaan haalt. Met dit bezoek wil ik graag helpen met een stukje bewustwording. Mooi meegenomen is bijvoorbeeld ook dat ik vaak zie dat kinderen angstig zijn om alles wat vliegt en kriebelt: insecten… en dat zijn we nu ook eens van dichtbij gaan bekijken.

We vonden het allemaal super om op de boerderij te zijn. “Hier heb je altijd een Goeden Tijd!”.

En het was erg fijn dat er verschillende handjes waren die me hebben kunnen helpen: dank je wel Jos, Margriet, Anne en Saskia.

Mijn ervaring is dat er weinig nodig is om de klassen te inspireren. Door alleen al daar rond te lopen kun je ze heel goed iets leren. Elke Herenboer kan dit uitvoeren. Het is gewoon leuk, er is altijd wat te zien op de boerderij. Ik vond het zo inspirerend, dat ik meteen aan de directeur van de basisschool heb doorgegeven dat ik met meer klassen wil gaan.

Het draaiboekje ligt klaar. Evie gaat dit komend jaar ook voorstellen in de klassen van haar kinderen. Wil je dit ook doen met de klas van je kind? Neem dan gerust contact op met Noortje of Evie via de appgroepen of via [javascript protected email address]

“Gewoon doen, niet te moeilijk nadenken. Als je op de boerderij bent, is er altijd iets te doen.”

‘Ik ben Noortje, 45 jaar, ik ben Herenboerin omdat ik graag gezond wil eten en wil bijdragen aan een gezonde wereld. Ook wil ik iets positiefs doen in alle malaise die er heerst. Ik word er heel blij van om op de boerderij te zijn. En samen met mijn Herenboeren vrienden te zijn, en werk vast op de donderdag op de boerderij. Ik zit beter in mijn vel door de combinatie onderwijs, thuis en de boerderij.’

Tekst: Evie Schürmann