Van lachen krijg je een sixpack!
2500 Bomen en struiken
De werkzaamheden op de donderdag bestaan vaak uit allerlei klussen die te maken hebben met de bomen en struiken. Er is een bomengroep die zich hier mee bezighoudt. Noor en Joost zijn vandaag aan het werk. De groep bestaat momenteel uit een groep van 8 vrijwilligers. Het team (Kees, Vincent, Paula, Joost, Noor, Wilfred, René en Ruud) maakt zich hard voor alles wat op de boerderij valt in de groep 'fruit en zacht fruit'. Dit zijn de bomen, struiken en als buitenbeentje de asperges. De bomengroep zorgt voor de monitoring, de oogst en later ook vraagstukken als opslag. Ze werken nauw samen met de boer en met bestuurslid Wilfred Slobbe.
Deze ochtend spreekt Evie met Joost en Noor.
“Ik word blij van de mensen, we hebben in ons team veel humor, de achtergronden van de individuen zijn heel verschillend. Het is heerlijk om zo samen buiten te zijn in een andere omgeving. En het is leuk om dingen te doen die je nog nooit hebt gedaan.” – Noor -
Wat is er al gedaan?
Vorig jaar maart zijn de bomen en struiken geplant. Samen met Sjef van Dongen is er een plantplan gemaakt op basis van de permacultuur principes. Binnen deze principes worden bomen en struiken zo aangelegd dat plagen niet makkelijk kunnen uitbreiden doordat tussen bomen andere soorten geplant worden. Ook worden er afleiders geplaatst om te voorkomen dat insecten en vogels de hele oogst opeten. Maar we accepteren dat de natuur mee-eet. De dieren zijn onze extra collega's bij de boom- en struikengroep. Zij helpen ons namelijk ook bij de bestrijding van plagen. In dit jaar is het druk geweest met de bewatering waardoor er weinig aandacht voor de bomengroep was. Joost is in september aangesloten. Joost volgt op dit moment een opleiding Permacultuur en vindt het fijn om zijn kennis ook meteen toe te passen. In september is er een check gedaan met Sjef over de status van de aanplanting en veel staat er best goed bij. We hebben tips gekregen hoe we nog beter voor de bomen kunnen zorgen.
Waar staan we nu en wat mogen we verwachten?
We zijn druk bezig met het zetten van palen en het aanbrengen schrik- en geleidingsdraden. Dat doen we om de koeien weg te houden van de bomen en struiken en om de bramen en frambozen in de hoogte te leiden. Voor de bramen en frambozen zijn er ongeveer 1000 palen in allerlei lengtes en diktes in de grond gezet en we hebben er nog zo’n 250 te gaan. Daarna mogen we 4 kilometer draden gaan spannen tussen de palen waar de fruitplanten tegenaan kunnen klimmen. Dit gaat nog spannend worden qua hoeveelheid vrijwilligers. Gina zal ons namelijk vanaf half maart ook weer hard nodig hebben met het aanplanten en onderhoud van de gewassen.
Noor heeft een hele lijst gemaakt van alle soorten bomen en struiken die in de grond staan en wanneer de verwachting is dat deze gaan groeien, oogst op gaan leveren, het onderhoud. Ook wordt er door Wilfred en zijn vrouw gewerkt aan een plattegrond en bewegwijzering/bordjes.
Er staan verschillende soorten bomen door elkaar. Laagstam staat in het vak dicht bij de weg, deze bomen leven korter maar geven na 3 jaar de eerste vruchten af, halfstam en hoogstam geven na 5-8 jaar hun eerste vruchten af.
“Ik wordt blij van de mooie dingen op de boerderij. Als je nu goed kijkt zit overal leven in. Ik hou van het leren door te doen. De koppen van de varkens, de koeien, de kippetjes maken me vrolijk. Met het team lachen we wat af, dat is meteen goed voor onze sixpacks!” – Joost -
Over Joost:
Ik ben 64 jaar, sinds mijn 58e ben ik pensionado. Af en toe ondersteun ik nog directies van diverse organisaties bij voorkomende acute uitdagingen. Ik ben opgeleid als verpleegkundige. Ik heb een eigen bedrijf gehad waarin ik hulpmiddelen maakte voor de patiëntveiligheid. Menswaardigheid stond hierbij voorop. Ik werk nu in ieder geval elke donderdag op de boerderij en meestal ben ik er zaterdag ook. Ik volg op dit moment een opleiding Permacultuur en maak me hard voor de voedselbosstrook achter tegen de bosrand aan. Hier zijn we bezig met het aanleggen van 3000m2 waar de natuur zijn gang kan gaan. Biodiversiteit staat hier centraal. Het wordt een romantisch voedselbos waar de Herenboeren kunnen chillen, wandelen met de kids en af en toe iets kunnen plukken.
Over Noor:
Ik maak me zorgen over de biodiversiteit in de wereld. Ik vind het belangrijk dat we gezond kunnen leven en dit door kunnen geven aan onze kinderen. Ik werk als leerkracht in het basisonderwijs bij de kleuters. Op de boerderij kan ik bijkomen en even niet over werk praten. Het is heerlijk om naast de vrouwencultuur die ik op mijn werk heb, op de boerderij tussen de mannen te zijn. We hebben een fijn team!
Tekst: Evie Schürmann
Foto: Anke Gielen