Gepubliceerd:  18 maart 2022 Naar het nieuwsoverzicht

Samen ontdekken en leren over biodiversiteit

Een jaar geleden is de Monitoring commissie in het leven geroepen. Deze commissie draagt zorg voor het monitoren van o.a. de biodiversiteit op Goedentijd. De commissie bestaat inmiddels uit 8 personen. Ongeveer 1 keer per maand maken ze een wandeling over de boerderij en observeren zij wat er leeft, zowel de planten als de dieren. Frank Gijselhart is lid van de commissie sinds het eerste uur. 

We werken bescheiden op de achtergrond. We verzamelen veel monitoringsprotocollen en zijn aangesloten bij de landelijke werkgroepen als het gaat om bodemkwaliteit en biodiversiteit. Het land is op dit moment een redelijk kale vlakte, dit is niet (nog niet) aantrekkelijk voor vogels. De komende jaren hopen we door de aanplant meer diversiteit op het terrein te kunnen vinden. Voordat ik Herenboer werd was ik al actief bij IVN en KNNV en deed ik mee aan vogeltellingen. Ik vind het heerlijk om samen te kijken naar wat er kruipt, groeit en bloeit. 

“We genieten van elkaars enthousiasme als we mooie beestjes, vlinders, vogels of planten zien.”

Voor echte serieuze tellingen hebben we een grotere club nodig, zover zijn we nog niet. We zouden hiervoor samenwerking met andere werkgroepen kunnen zoeken, bijvoorbeeld de activiteitencommissie of educatie. En hierin een samenwerking met studenten kunnen opzetten. Bij een andere Herenboerderij hebben ze al een club van 25 leden om tellingen te doen. We hebben genoeg te doen. Zo hebben we nog een nestkast liggen voor de steenuil en voor zwaluwen, deze mogen we nog ophangen.

Vorig jaar hebben we prachtige vlinders in juni gezien. Gina ontdekte grote rupsen op de net aangeplante fruitbomen. Het  bleek om de Grote Vos te gaan. Hierover hebben we contact gehad met de Vlinderstichting. We zouden ze in een bak mogen doen om ze te zien ontpoppen, maar 2 à 3 dagen later waren de rupsen helaas al weg.

In september ontdekte één van onze leden bij thuiskomst de rups van de Koninginnepage in de venkel. Ze bleken met tientallen op de wortels en venkels te zitten. We hebben ze verplaatst zodat ze beschermd werden tegen de machines die we op het land gebruiken.

Doel van de waarnemingen is dat veel leden gaan zien welke natuurlijke processen er plaats vinden zodat we ook kunnen ingrijpen indien nodig. De mezen die de processierups opeten vinden we okay, maar een rups die meer dan de helft van onze oogst opeet vinden we waarschijnlijk niet zo okay. We bepalen met elkaar wat er aan jaarlijkse oogst verloren mag gaan door de natuur.
In principe laten we natuur zijn werk doen maar soms is het nodig om de natuur een handje te helpen zoals vogelkasten ophangen voor de mezen en de zwaluwen. Samen bepalen we wat natuurgedreven is op onze boerderij.

Over Frank

Ik ben 49 jaar. Ik woon in Tilburg samen met mijn vrouw en twee kinderen van 6 en 8 jaar. In het dagelijks leven ben ik adviseur riolering en water bij de Gemeente Tilburg. Dit doe ik nu zo’n 20 jaar. Ik vind het interessant om bezig te zijn met bodemkwaliteit en de analyses hiervan te bestuderen. Ik hou ervan om de inhoud in te duiken.

Ik ben vanaf het eerste moment aangehaakt bij de kartrekkersgroep toen de Herenboerderij opgericht werd. Het duurzame aspect trok mij aan. Toen mijn collega’s Nol en Sander vroegen of ik mee wilde doen, ben ik mee ingestapt. Wij zijn in Boxtel gaan kijken en werden meteen enthousiast. 

“Het duurzaamheidsaspect en natuurgedreven produceren bij Herenboeren spreekt mij enorm aan.”

De oogst ophalen is voor mij een feestje! Mijn vrouw vindt het ook wel leuk, maar het is toch meer mijn ding. Zo doe ik ook het werk in de keuken. Ik sta met enthousiasme in de keuken en geniet van het schoonmaken en verwerken van de producten. Zo je eigen maaltijden produceren, daar geniet ik echt van!

Help mee en gebruik je ogen en oren

Als je de volgende keer op de boerderij komt, neem dan eens 3 minuten om stil te staan en in te zoomen op een stukje grond of gewas. Bekijk eens goed wat je ziet. Zie je iets bijzonders, een diertje of een mooi plantje? Scan dit dan met de app ‘ObsIdentify’ om te kijken wat het is. Zie je iets bijzonders? Maak een foto en registreer deze op waarneming.nl via deze handige apps ObsIdentify (iOS/Android), iObs (iOS) of ObsMapp (Android). Zo registreren we samen al het bijzonders dat we op de boerderij zien en horen.

“Vele ogen maken licht werk.”

Of wandel je mee?

Vind je het leuk om mee te wandelen en een bijdrage te leveren aan deze commissie? Neem dan contact op met Frank via [javascript protected email address].

Tekst: Evie Schürmann

Fotografie: Koen Bakx