Geslaagde uienoogstdag
Vaak wordt met de aanplant rekening gehouden dat de oogst gespreid van het land af gaat komen. Bij sommige producten juist niet. Net als met de aardappels gaat het bij uien om een grote oogst die bij voorkeur in één keer van het land af moet. Het idee ontstond om een speciale oogst-dag voor de leden te organiseren, om zo samen even meters te kunnen maken. Maar omdat de zomervakantie inmiddels was begonnen was het ook wel even spannend wat de opkomst zou zijn.
Gelukkig bleken 40 leden zin en tijd te hebben om te helpen. Er werd hard gewerkt en lekker gekletst met prachtig (warm) weer. Natuurlijk was er ook een gezamenlijk koffiemoment en lunch tussendoor om bij te komen van het harde werken en om even uit de zon te zijn. Rian had voor iedereen overheerlijke uiensoep gemaakt (die tot op de laatste druppel opging) en er was gezorgd voor broodjes en salade. Het werd een supergezellige dag en er werd tussen de 2-2,5 ton aan uien geoogst (4 kg per mond), waarvan 90% witte en 10% rode ui. De opbrengst was enorm hoog, omdat er weinig uitval was (maar 1,5 kruiwagen). Het droge weer in de weken erna zorgde ervoor dat alles goed kon drogen. De uien liggen nu in de schuur te wachten om de komende maanden uitgedeeld te worden.
Heel veel dank aan iedereen die geholpen heeft!
Tekst (en de laatste foto): Gitte Grundel
Foto's: Anke Gielen
(De eerste foto is met een vlieger gemaakt door Koen Bakx)