Gepubliceerd:  17 augustus 2022 Naar het nieuwsoverzicht

Boerenland- en oldtimerdag Alphen – Chaam

Op zaterdag 13 augustus jl. werd aan de andere zijde van de provinciale weg bij de Goedentijd de regionale boerenlanddag georganiseerd. Met veel aandacht voor het oude boerenambacht en machinetechnieken. Alles wat in regionale schuren was bewaard aan machines en materieel werd te voorschijn gehaald en gedemonstreerd. En ondanks de warmte kwamen er veel mensen op af. 

Als herenboerderij waren we ook vertegenwoordigd met een mooie kraam, vol groenten, bloemen en eieren van de boerderij, en met enthousiaste leden. Gina had ervoor gezorgd dat het eerder die week geoogste graan kon worden gemalen. In een van de oude mobiele graanmolens die opgesteld stonden, leden hielpen daarbij om dit voor mekaar te krijgen.

Leuk om in dit kader te weten : in het voorjaar is er 60 are land van de herenboerderij gebruikt om zomertarwe in te zaaien, met ca 150 kg bio zaaitarwe.  Dit zorgde voor een oogst van ongeveer 4.000 kg aan graan. Door het droge en warme weer was het graan een week, na de oogst, droog genoeg voor verdere verwerking. 

Tijdens de boerenlanddag is 800 kg graan geschoond. Dat wil zeggen dat het onkruid, het bekende meldezaad, en het kaf van het koren is gescheiden.  Daarna is het koren gemalen tot 250 kg tarwebroodmeel en 250 kg voer voor kippen en varkens.

Een klein rekensommetje levert op dat er nog meer dan genoeg graan over is om nog een keer naar de molen te brengen! 

Het ‘team van het graan’ kon na het harde werken nog genieten van brood en bier! We kijken terug op een geslaagde en gezellige dag, waar de plaatselijke bezoekers de herenboerderij Goedentijd ook nog eens beter heeft leren kennen.

Tekst en foto's: Sylvia Roosen