Gepubliceerd:  09 oktober 2021 Naar het nieuwsoverzicht

Zuurkool maken

Er staan nog meer dan 200 spitskolen op het land, en ze beginnen te scheuren. Het is zonde van al die kolen; ze moeten nodig van het land en verwerkt worden. Boer Thomas komt met het idee om er zuurkool van te maken. Een idee dat voortvarend wordt opgepakt door de trouwe vrijwilliger Marco Ruiter. Marco werkt vrijwel elke vrijdag op de boerderij, waarbij hij oogst voor de zaterdag van het land haalt en meewerkt met het schoffelen. Ook op dinsdagavond is hij hierbij vaak van de partij. En nu zet hij zich in om de berg spitskolen te ‘upcyclen’.

Het is niet moeilijk, wel hard werken

Je moet wel de goede spullen hebben

Marco vertelt: “Zuurkool maken is niet moeilijk, ik heb het vorig jaar al een keer gedaan bij een tuinderij in Haaren en heb daar gezien hoe je het moet doen. Je moet wel de goede spullen hebben, dus ik ben op Marktplaats gaan zoeken. Daar vond ik al snel een goede elektrische groenten snijder, die we als boerderij hebben aangeschaft. Verder hebben we grote bakken gekocht om in te werken en ook afsluitbare tonnen waar de zuurkool in kan rijpen. Samen met Paula, Tonnie en Wim hebben we de spitskolen eerst schoon gesneden en de lelijke plekken eruit gehaald. We hebben ze per 10 kg gemalen en in een bak gedaan. Vervolgens 2,2% zout toegevoegd en daarna langdurig de gezouten kool gekneed met de hand. Ik voel mijn handen nu (de volgende dag) nog steeds!

110 kg zuurkool

Op deze manier hebben we nu in totaal 50 kg naturel zuurkool en 60 kg zuurkool met kruiden gemaakt. De zuurkool is in de tonnen gegaan en moet onder het vocht blijven staan. Daartoe hebben we zakjes gevuld met 2,2% zout water en die als gewicht op de kool gezet. De eerste dagen moet de zuurkool op kamertemperatuur bewaard worden en gaat dan borrelen, waarbij er gassen vrijkomen. Nol had nog waterslotjes dus die hebben we op de tonnen gezet, waardoor de gassen kunnen ontsnappen. Na ongeveer 5 à 6 dagen houdt het borrelen op en zetten we de zuurkool op een koelere plek waar het verder kan rijpen. Het halletje van de koelcel is daar heel geschikt voor”.

Hygiënisch werken

Uiteraard hebben we heel goed op de hygiëne gelet

“Uiteraard hebben we heel goed op de hygiëne gelet. We hebben de werktafels afgedekt met plastic en alle bakken en apparaten vóór gebruik schoongemaakt met soda. We hebben steeds heel goed onze handen gewassen. Voortdurend hebben we ervoor gezorgd dat de boerderijkatten uit de buurt bleven. Tijdens onze pauze is Tonnie zelfs binnengebleven om ervoor te waken dat er geen kat bij kwam”.

Proeven, uitleveren en meer…

“Rond 1 november gaan we voor de eerste keer proeven. De verwachting is dat we eind november/ begin december de zuurkool kunnen gaan uitleveren aan de leden. En er komt nog meer: er staan nog veel meer spitskolen op het land, dus de komende 2 weken gaan we nog meer zuurkool maken. Het is fijn dat we nu al die materialen hebben, zo kunnen we in de toekomst nog veel meer groenten gaan verwerken”.

Tekst: Miriam Michels                     

Foto's: Nol van den Berg, Paula Mommersteeg, Tonnie Smulders