Gepubliceerd:  20 januari 2021 Naar het nieuwsoverzicht

In gesprek met Wiebe van der Hoek

In het nieuwe jaar is naast Gina de nieuwe boer, Wiebe van der Hoek, begonnen op onze boerderij. Aan de keukentafel op Goedentijd sprak ik hem en kwam ik van alles te weten over wie hij is, hoe hij wil boeren en wat hij leuk vindt.

Boerderij en techniek

Wiebe is een gezellige prater met een sociaal hart en gevoel voor humor. De interesse in het boerderijleven is al vroeg in zijn leven aangewakkerd. Hij woonde als kind naast een boerderij waar hij met regelmaat vertoefde. Ook het werken met techniek vond hij sindsdien al interessant. Deze combi was lastig verenigbaar in een studie of in werk; Wiebe heeft in de breedte onderzocht wat het beste bij hem past. Dat ging van de studie biologie tot werken in de autobranche. Van bosbouw en hovenierswerk tot een bureaufunctie in de agrarische sector. Uiteindelijk kwam hij erachter dat de natuur essentieel voor hem is en dat bracht hem naar Herenboeren. In Boxtel is hij lid van de coöperatie geworden en heeft hij een periode in het bestuur gezeten. Hij heeft de Herenboeren-opleiding gedaan en in Apeldoorn heeft hij de Herenboerderij Wenumseveld opgestart. En toen kwam de mogelijkheid om in Alphen de boer op Goedentijd te worden. Op deze plek komen boerderij en techniek bij elkaar, dat is boffen! Voor Wiebe én voor ons, want de Herenboeren-boer moet immers van vele markten thuis zijn. Daarnaast brengt Wiebe veel Herenboeren-kennis mee vanuit de diverse plekken waar hij al gewerkt heeft.

Samenwerking staat bovenaan

Wiebe is een sociale boer die de leden wil betrekken en binden aan de boerderij. De samenwerking met mensen staat bij hem bovenaan en daar krijgt hij energie van. Op een open en eerlijke manier wil hij het bedrijf in goede banen leiden. Dat doet hij nadrukkelijk samen met Gina. Hij benoemt dat het een leuke uitdaging is om met Gina samen te gaan werken. Er zijn overeenkomsten tussen hen in wat ze willen en daarnaast zijn ze heel verschillend als persoon. En juist daardoor gaat het vast en zeker een goed geheel worden. Wiebe heeft er alle vertrouwen in. Hij hoopt dat onze boerderij een plek is waar hij lekker kan werken en waar hij kan voelen dat de leden tevreden zijn. Die vreugde samen delen geeft hem het gevoel dat het geslaagd is.

Biodiversiteit en natuurgedreven boeren

We gaan van Wiebe van alles leren over de biodiversiteit en het natuurgedreven boeren. Hij vertelt dat hij bloemen en planten op de boerderij wil introduceren die vogels en insecten aantrekken zodat de integratie van de biodiversiteit groter wordt en het één het ander positief beïnvloedt.
Ik vroeg Wiebe of hij voorkeur heeft voor de dieren of voor de gewassen, maar dat heeft hij niet zegt hij. Hij heeft wel een favoriete groente: dat zijn de pepertjes en ook wel de rucola. Beide lekker met pit! Verder is hij een alleseter. Zijn favoriete boerderijdier is na enig aarzelen het varken. En zijn favoriete seizoen is de herfst, dan is alles in rust en zijn de kleuren op z’n mooist.

Wiebe nodigt iedereen uit om een keer een praatje met hem te houden tijdens het werk. Hij kan niet iedereen meteen leren kennen natuurlijk, maar vindt het heel leuk om veel van de leden te ontmoeten. Het is fijn om te weten voor wie hij werkt. Namen onthouden vindt hij lastig, maar gezichten onthoudt hij des te beter.
Tot slot nog een paar persoonlijke weetjes. Wiebe is 34 jaar oud, getrouwd met Sabine. Ze wonen in Rosmalen en verwachten medio februari hun eerste kind.

We wensen Wiebe alle geluk met z'n gezin!

Tekst: Aukje Smits

Foto's: Anke Gielen