Gepubliceerd:  30 oktober 2021 Naar het nieuwsoverzicht

Wat is sheetmulchen?

Sheetmulchen is een techniek uit de permacultuur die ervoor zorgt dat de wortels van een boom zich beter kunnen ontwikkelen. Sheet is Engels voor laken, mulchen is in het Duits afdekken. De grond rondom bomen en struiken wordt afgedekt met karton. Hierdoor krijgt de bodem geen licht en het onkruid op die plek geen kans. Onkruid vormt normaal een hinder en neemt voedsel en water van de  boom weg. Met het afdekken van de wortels krijgt de boom meer vrijheid om zijn wortels te ontwikkelen.  De boom gaat hierdoor beter groeien. Onder de afdekking wordt het bodemleven actiever met diertjes waardoor de grond losser blijft en langer nat blijft in periode van droogte. Tijdens periode van vorst zal het onder de afdekking minder hard vriezen. Hoe eerder het dan dooit hoe eerder de groeisappen hun werk kunnen gaan doen.

Daarnaast hoeven we dan niet meer te schoffelen onder de fruitbomen, dit scheelt veel werk. Schoffelen en het bewerken van de grond is slecht voor een bodem, omdat het de structuur kapot maakt. We hebben van een vrijwilliger mooi op maat gesneden dozen gekregen. Deze kunnen we gebruiken voor de bomen. Voor de struiken zijn we nog op zoek naar karton.

Hoe gaat sheetmulchen in z'n werk?

Onder de boom worden 3 lagen opgebouwd. Deze 3 lagen worden ongeveer in 1 jaar verteerd. Daarom zullen we deze lagen structureel blijven leggen om de wortels en de bodem goed te verzorgen.

Stap 1

De bodem wordt afgedekt met karton. Het karton mag geen plastic of verf bevatten, dit komt namelijk allemaal in de bodem. Er moet een inkeping in gemaakt worden zodat de stam niet in contact staat met het karton.

Stap 2

Het karton wordt afgedekt met humus: versnipperd hout, blad of stro.

Stap 3

Er komt een laag paardenmest op. Deze krijgen we van een plaatselijke boer.
En vervolgens laten we het geheel met rust, en doet de natuur haar werk...

Over Thomas

Boer Thomas kennen we van vorig jaar. Toen Erik op vakantie was heeft hij het hoogseizoen gedraaid. Toen Wiebe dit jaar uitviel is Thomas ingesprongen. Thomas is inmiddels alweer 4 maanden actief op Herenboerderij Goedentijd.

Thomas heeft een kweekopleiding gevolgd en is jarenlang bloemist geweest. Ook heeft hij een bedrijf gehad dat interieurstukken maakte  en daarna een bedrijf dat zijden bloemen maakte. Toen emigreerde hij naar Hongarije en daar woonde hij op een grote boerderij met een flinke lap grond. Daar kwam hij terug bij de liefde voor het kweken. Thomas heeft jarenlange ervaring bij het Rooie Bietje en de Trappistentuin. Lees het complete interview met Thomas, van september jongstleden.

Waar word je blij van, Thomas?

“Als ik lekker door kan werken. Het is mooi om te zien hoe de teelt groeit en dat je de Herenboeren de oogst met blije gezichten op ziet komen halen. Bij Goedentijd is het een stuk groter dan bij de Trappistentuin. Aan het eind van de dag zijn we helemaal kapot, we maken veel plezier, samen met de vrijwilligers. Daar geniet ik van.”

Tekst en foto's: Evie Schürmann