Gepubliceerd:  07 november 2021 Naar het nieuwsoverzicht

Boeren bij elkaar op de lunch

Eens per 6 weken hebben de boeren van de verschillende Herenboerderijen in het land een studiedag, in het kader van de Herenboeren-opleiding. Enkele weken geleden vond de studiedag plaats in Brabant: in de ochtend bij Herenboeren Op ’t Lies (Breda), en in de middag bij ons op Goedentijd. De boeren kunnen dan onderling kennis delen en bij elkaar in de keuken (of liever gezegd: op het land) kijken. Onze boerin Gina vertelt erover:

"Per bijeenkomst is er een thema, dat verzorgd wordt door de ontvangende boer. Deze keer was ons thema ‘Arbeid en integreren in de omgeving’. Een Herenboerderij is meestal een eiland in een regulier landbouwgebied. De coöperatie wordt opgezet en er wordt grond gezocht, en daar moet de Herenboeren-boer het dan proberen te runnen. Er is weinig contact met de omgeving. Dat is de ervaring op de meeste Herenboerderijen. Bij ons op Goedentijd gaat dat heel anders, en dat komt omdat hier Gina van Gorp rondloopt".

Ik dacht altijd dat wíj zoveel onkruid hadden

Gina: “Het is heel leerzaam om bij elkaar te komen. We kunnen dingen aan elkaar vragen of voorleggen, en elkaars werk zien. Elke grond is anders en de boerderij zijn verschillend. Maar wat wel gelijk is: op andere plaatsen hebben ze ook te weinig handjes. Ik dacht altijd dat wij zoveel onkruid hadden, maar ik heb nu gezien dat het op andere boerderijen minstens zo erg is. Dat geeft mij wel een beetje rust”. 

Als wederdienst ga ik zijn koeien melken

“We hebben een wisselwerking met onze omgeving en de boeren om ons heen. Dat zijn vaak oude bekenden of vrienden van mij. Ik heb die contacten omdat ik hier ben opgegroeid en zo veel mensen in de omgeving ken. Die mensen doen overigens meer voor ons dan wij voor hen. Zo kunnen we bij de ene boer een hooischudder lenen, bij een ander weer een tractor met cyclomaaier om het gras te maaien. Weer ergens anders halen we paardenmest voor onze fruitbomen, en in de zomer grazen onze koeien op de wei van een bevriende boer in Biezenmortel. Onze geslachtsrijpe kalveren worden geïnsemineerd bij een boer uit de buurt. En als wederdienst ga ik bij hem tijdens de vakantie zijn koeien melken”.

De vrijwilligers Geralda, Ann en Hanneke hebben tijdens de studiedag de lunch verzorgd, natuurlijk met producten van onze eigen boerderij. Zo hadden ze soep gemaakt van pompoen en bloemkool, en die stond gezellig te pruttelen op een houtskoolvuurtje in de stal. Gina vertelt: “Het was koud die dag, maar mede door de goede zorgen van deze vrijwilligers, was het heel gezellig. En ook heel fijn om zo je collega-boeren te zien. Op de app kunnen we weliswaar van alles onderling uitwisselen, maar het is nog veel fijner om het bij elkaar te kunnen gaan bekijken”.

Tekst: Miriam Michels                                             Foto's: Geralda de Man