Gepubliceerd:  21 juni 2021 Naar het nieuwsoverzicht

Een liefdevolle start

In maart berichtten we dat de ganzen eieren hadden gelegd. We vroegen toen of iemand een broedmachine had om de eieren uit te broeden. Coöperatieleden Harold en Daniëlle van Loon hebben deze taak op zich genomen. En met succes! Van de 5 eieren zijn er 3 succesvol uitgebroed: een ganzerik en twee gansjes. Het laatste gansje is een nakomertje en is 2 weken later geboren.

Mee op vakantie

De jonge gansjes hebben een liefdevolle start in het gezin van Loon. Harold vertelt erover: “Ze zijn mee geweest op vakantie naar Friesland in onze camper en hebben daar lekker op het gras geluierd en gegeten. ‘s Nachts lagen ze lekker warm bij een lampje. De gansjes zijn erg honkvast en bleven netjes binnen 10 meter van de camper. Ze zijn ook zorgzaam naar elkaar. De oudste gans ontfermt zich over het kleine nakomertje als een echte moeder. Ze roepen elkaar als er een al binnen is en de andere nog niet. Ook zijn ze de beste vrienden met onze hond Saartje.

Veel eten

De meeste tijd van de dag brengen de gansjes door met badderen, poetsen en eten. Behalve de ganzerik, die besteedt zijn tijd louter aan eten. Elke dag eten ze een volle boodschappentas met groenten en kruiden. Gemiddeld kost het maar 5 minuten om met zijn drieën een kropsla totaal van de wereld te laten verdwijnen! Ze lusten liever groenten dan brokken of graan. Munt lusten ze absoluut niet en dat weten ze dan ook feilloos tussen de kruiden te vinden.

Democratisch naam kiezen

Onze kinderen hebben de gansjes ook al namen gegeven: Harry en Choco. Het kleinste gansje is mee op bezoek geweest in de klas bij onze jongste zoon Juul. De klas heeft het kleinste gansje Tweety genoemd na een democratische stemming (dat hadden ze geleerd rond de verkiezingstijd). Voor sommige kinderen was het echt een nieuwe ervaring en voor Juul een trots moment om uitgebreid te vertellen over de Herenboerderij.

Als de ganzen groot genoeg zijn, gaan ze lekker naar de boerderij voor een lang en gelukkig leven”.

Tekst en foto's: Harold van Loon