Gepubliceerd:  13 december 2021 Naar het nieuwsoverzicht

Hoe houden we onze kudde koeien in stand?

Kortgeleden sprak Evie met boerin Gina over kunstmatige inseminatie (KI). KI is een manier om de koe te bevruchten met sperma van een stier buiten onze eigen kudde.  

Waarom zou je dit doen?

Onze kudde bestaat uit drie volwassen koeien, een stier, drie kalveren van vorig jaar en drie kalveren van dit jaar. Dit zijn drie losse groepen en zij worden ook als drie losse groepen op het veld gezet. De kalveren zijn alle zes van onze eigen stier Hubertus. Dit betekent dat zij niet bevrucht kunnen worden door hun eigen bloedlijn. 

In de ideale situatie wordt het eerste kalf geboren als de koe twee jaar en twee maanden oud is. Op hogere leeftijd wordt een koe, net als bij mensen, minder vruchtbaar. Een koe is ongeveer acht jaar lang in staat om te kalveren. De zwangerschap van een koe duurt negen maanden.

Het natuurlijke proces wordt geholpen met sperma van een andere stier buiten onze kudde, dit noemen we insemineren.

Hoe gaat het insemineren in zijn werk?

Het belangrijkst is het goed in de gaten houden van de kalveren of ze tochtig zijn. Het moment dat een kalf tochtig is, is ze in staat om bevrucht te worden. Een boer(in) ziet dit aan de kalveren doordat de andere kalveren er van achteren opspringen. Als de onderste blijft staan, is ze op dat moment tochtig.

Zodra het zover is, wordt de inseminator gebeld. Deze persoon is gewend om kalveren te insemineren. Dat is toch een vak apart. Het kalf wordt geïnsemineerd met sperma van een Belted Galloway. Dit is het ras dat we nu al hebben. Zo houden we het ras zuiver. Het sperma kopen we in bij KI en komt uit Schotland.

Wat  moet er gebeuren?

De inseminator komt op bezoek en steekt zijn hand in het achtereind van het kalf en brengt een rietje in. Het rietje is ongeveer 30 cm lang. De inseminator voelt aan de baarmoedermond en maakt de weg open.

Dan is het drie weken wachten. Als er geen ander kalf op het geïnsemineerde kalf springt, dan betekent dit dat het kalf niet tochtig is geworden. Zo houden we het kalf in de gaten. Negen maanden later komt het kalfje ter wereld. De geboorte zelf  kan Gina zelf begeleiden.

Gina’s liefde voor de koeien

Gina is opgegroeid op het terrein van Herenboeren. Haar ouders hadden een koeien en varkens. Gina vindt het verzorgen van de beesten één van de mooiste dingen die er zijn. Het zijn prachtige beesten om te zien met een mooi karakter. Als ik de koeien voer, dan zie ik dat ze blij zijn en dat maakt mij weer blij.

Tekst: Evie Schürmann

Foto's: Anke Gielen