Gepubliceerd:  13 mei 2021 Naar het nieuwsoverzicht

Nieuwe commissie: Monitoring

Zoals sommigen van jullie al weten, hebben we een nieuwe commissie op Goedentijd: Monitoring. Deze commissie is ontstaan uit een vraag van Herenboeren Nederland. We willen graag weten of én hoe een Herenboerderij bijdraagt aan het versterken van de drie kernwaarden van Herenboeren:

  • Natuurgedreven;
  • Sociaal & cultureel verbonden; en
  • Economisch gedragen.

Deze commissie gaat zich bezighouden met het meten en monitoren van zaken. Iedere Herenboerderij zet voor de eigen boerderij een programma op. Dat gebeurt aan de hand van een plan van aanpak dat gemaakt is door Herenboeren Nederland. Daarmee wordt het mogelijk om resultaten te vergelijken met andere Herenboerderijen. Naast de methode speelt ook nog mee in welke omgeving de boerderij gevestigd is en welke doelstellingen de coöperatie en boeren nastreven om goed te kunnen vergelijken.

We zijn nu met elkaar aan het bepalen wat wij graag zouden willen (en kunnen) monitoren, waar de coöperatie en waar Herenboeren Nederland wat aan heeft en - last but not least - waarmee we onze boeren kunnen ondersteunen. Als jullie ideeën hebben, horen we die graag. Je kunt die met ons delen via [javascript protected email address]

De onderwerpen waar we nu aan denken, zijn:

  • Natuurgedreven: Vlinders tellen, regenwormen tellen, vogels tellen, insecten diversiteit meten, verschillende aanwezige planten, bodemkwaliteit.
  • Economisch gedragen: Hoeveelheid arbeid is nodig van boeren en vrijwilligers; Hoe kan de biodiversiteit bijdragen aan bestrijding plagen.
  • Sociaal & Cultureel verbonden: Ontwikkeling groepen vrijwilligers, samenwerking maken met onderwijs.

Op het moment dat er monitoring-activiteiten zijn, kunnen we de hulp van leden (en wellicht ook mini Herenboeren) goed gebruiken!

We houden jullie op de hoogte.

Commissie Monitoring