Gepubliceerd:  15 mei 2020 Naar het nieuwsoverzicht
We moeten ons ei kwijt Ei ei ei en we zijn zo blij
Margriet (rechts) en Ireen geconcentreerd op de eier-administratie

We moeten ons ei kwijt

Omdat er binnen 2 weken al zoveel eieren gelegd zijn door onze kippen, begonnen we op 12 mei met de eerste eier-uitgifte. Die dinsdagmiddag had ik met Erik afgesproken op de boerderij. Ik kwam met mijn vierjarige zoontje Amaro; Erik zat ons al op te wachten. We kregen eerst een korte rondleiding waarbij mijn zoontje even in de kas kon kijken en we mochten ook een kijkje nemen in de kipcaravan. Amaro vond dat er wel heel veel eieren op de band lagen!

Drive-thru

We aten nog even een boterhammetje en daarna kon het inpakfeest beginnen. Samen met collega-inpakker en herenboer Joost hebben we honderden eieren ingepakt. We maakten doosjes van 4, 7, 8 en 10 eieren.  Op die manier konden we bij de uitgifte snel combinaties maken voor 1, 2, 3 en 4 monden. Amaro had thuis al geoefend met inpakken en tellen, waardoor dit werk in een uurtje klaar was. We keken nog even bij de koeien en de tractoren en zetten vervolgens de uitgifte klaar, samen met de andere vrijwilligers van het uitgifteteam. Alle doosjes op de tafel en met stoepkrijt zetten we pijlen op de weg en maakten we eierparkeervakken. Daarmee hadden we een echte coronaproof drive-thru gerealiseerd!

De uitgifte

Toen was het zover: de eerste Herenboer kwam de eitjes ophalen! Het verliep prima. Even het Herenboerennummer vragen en dan kon Amaro de doosjes in het eierparkeervak zetten tot de Herenboer het rondje over de parkeerplaats had gereden. Sommigen namen echt de tijd om rustig te kijken en velen maakten een kort praatje. Het was echt heel leuk om zoveel Herenboeren te zien en om te zien hoeveel mensen er nu al eieren kwamen ophalen voor hun Herenburen.

Het was voor Amaro een lange middag maar wel heel leuk. Wat ons betreft een prima dag met 'thuis'-educatie. En voor degene die zich afvraagt hoeveel eieren er sneuvelen als er een paar honderd door een 4-jarige ingepakt worden: slechts 1. We moesten ons ei kwijt…ik zal de schadevergoeding overmaken naar de penningmeester ;-)

Margriet Havens                                                                                                      Foto's: Anke Gielen