Gepubliceerd:  10 juni 2020 Naar het nieuwsoverzicht

We hebben varkens!

Ruim een week lang is er door verschillende vrijwilligers ambachtelijke arbeid verricht om een meterslange houten afrastering te maken rondom het terrein voor de varkens; het is echt prachtig geworden. Vervolgens zijn er varkens op onze boerderij afgeleverd die hier lekker kunnen scharrelen. Er is een trailer op hun perceel geplaatst, waar ze kunnen schuilen en overnachten. Ze gaan hier zelf in en uit wanneer ze maar willen.

Kruising varkensras

Er is gekozen voor een varkensras dat ook op andere Herenboerderijen al gebruikt wordt, en daar heel goed bevalt. Het is een kruising tussen verschillende landrassen,  o.a. het Groot Yorkshire en het (veredelde) Piëtrain varken. De helft van de varkens heeft momenteel een gewicht van 75 kg en de andere helft is kleiner, ongeveer 37 kg. Door deze opbouw in gewicht zullen ze ook over een langere periode slachtrijp zijn. Naar verwachting kunnen de eerste varkens dit najaar geslacht worden, maar dit is vooral afhankelijk van de juiste vet-/vleesverhouding in het varken.

Omscharen

De varkens worden dagelijks gevoederd met biologische varkensbrokken en water. Daarnaast krijgen ze oogstafval dat afkomstig is van onze boerderij. In verband met het risico op ziektekiemen, mogen ze geen keukenoverschotten eten. Verder scharrelen ze zelf nog een deel van hun kostje bij elkaar door onkruid te eten van het perceel waar ze staan. Elke week worden de varkens ‘omgeschaard’: ze worden dan verplaatst naar een nieuw perceeltje waar ze weer naar hartenlust kunnen wroeten en eten. Dit omscharen is ook belangrijk uit oogpunt van dierenwelzijn: het houdt ze bezig op een nieuw perceel zodat ze zich niet gaan vervelen.

Ze hebben beschutting nodig

De varkens kunnen gevoelig zijn voor zonnebrand, zelfs al bij een waterig zonnetje. Het zijn namelijk eigenlijk bosdieren. Er is al één plek met schaduw gecreëerd en op korte termijn wordt er een tweede gemaakt. Varkens worden ook blij van modder en water, hetgeen best een uitdaging is in dit droge jaar. Er wordt een modderpoel aangelegd. Bij het bepalen van de plaats van de modderpoel, kijken we naar het 'natuurlijke gedrag' van de varkens in hun nieuwe verblijf. Dit zal in de komende weken duidelijk worden. Deze week is de veearts langs geweest om de varkens te controleren en te bekijken of ze ontwormd moeten worden.

Samen zorgen we ervoor dat de varkens een heerlijk thuis hebben bij ons op de boerderij en dat we straks een lekker en verantwoord stukje vlees kunnen eten. Wie weet lust ik er dan ook wel een speklapje van :-)

Miriam Michels (vegetariër)

Met dank aan Harold van Loon voor alle info.

Foto's: Anke Gielen