Gepubliceerd:  11 mei 2020 Naar het nieuwsoverzicht

Voor het eerst schoffelen

Ook ik heb mij aangesloten bij de ‘helpers van de boer’. Ik, een op en top stadse, geboren en getogen in het centrum van Tilburg. We wonen boven onze winkel waar we een balkon hebben. Niet echt een plek waar je goed kunt tuinieren, laat staan boeren…

Toen we van het initiatief ‘Herenboeren’ hoorden, sprak dat ons meteen aan. Na de eerste voorlichtingsdag in september op de Goedentijd hebben we ons aangesloten bij de club. Op de eerste ALV heb ik mij aangemeld om mee te helpen op het land. Het leek mij heel fijn om in de buitenlucht, liefst met mooi weer, mijn steentje bij te kunnen dragen aan dit mooie project.

De eerste paar keer heb ik geholpen met het planten van bietjes, prei en uien. Daarna werd het tijd om met de schoffel aan de slag te gaan. Boer Erik vertelde dat dit erg belangrijk werk is. Hoe sneller we beginnen met schoffelen en verwijderen van onkruid, hoe beter dat later bij te houden is. Best een beetje gespannen begon ik aan deze klus. Ik had namelijk nog nooit zo’n ‘apparaat’ (een schoffel) in handen gehad. Het was nog een hele opgave om de net geplante en gezaaide gewassen niet te raken, laat staan te beschadigen. Al snel kreeg ik door wat de beste manier van werken was. Van Erik kreeg ik zelfs het compliment dat ik talent had. Je kunt maar ergens goed in zijn, toch?

Kortom, mijn eerste schoffel-sessie mag je gerust geslaagd noemen (wel wat spierpijn de dagen daarna ;-).

Marijntje van den Elsen

 

Foto's: Anke Gielen