Gepubliceerd:  30 september 2020 Naar het nieuwsoverzicht

Eindelijk oogsten na jaren hard werk

Onderstaand artikel verscheen op 29 september 2020 in Stadsnieuws (regio Tilburg).

Afgelopen zaterdag heeft coöperatie Herenboeren Goedentijd in Alphen de officiële opening gevierd. Hoewel de coöperatie in maart dit jaar al van start is gegaan en inmiddels volop in bedrijf is, moest de opening vanwege de coronamaatregelen uitgesteld worden. Zaterdag 26 september was het dan zover: de coöperatieleden waren uitgenodigd in 3 tijdsloten, om op hun eigen boerderij aan de Goedentijd in Alphen onder het genot van koffie met taart de succesvolle start te vieren.

Herenboeren

In het concept Herenboeren vormen ongeveer 200 huishoudens een coöperatie, waarmee grond wordt gepacht en een boer in loondienst wordt genomen. Op een duurzame manier wordt groente, fruit, eieren en vlees geproduceerd. De boer heeft de dagelijkse leiding op de boerderij. De coöperatieleden (Herenboeren) betalen maandelijkse contributie, waarmee de bedrijfsvoering wordt gerealiseerd. Wekelijks halen zij de verse oogst op van hun boerderij.

Vliegende start

Voorzitter Nol van den Berg: “Wat hebben we al een mooie reis tot nu toe. Voor sommigen, zoals ik, al een reis van 3 jaar. Er is 2 jaar nodig geweest voor de voorbereiding, ledenwerving, inrichting en opstart van de Herenboerderij. Inmiddels hebben we samen met de boer en leden-vrijwilligers al een hele grote berg werk verzet. Eerst de bodem vruchtbaar gemaakt, daarna de eerste groenten de grond in. Ondertussen lopen er koeien te grazen en zijn er kalfjes geboren. Gisteren is er weer een kalfje geboren. Er zijn 15 varkens verwelkomd. En er wordt gezaaid, geplant, geschoffeld en geoogst. We mogen trots zijn op onze boerderij, die door onze gezamenlijke inzet zo’n vliegende start heeft gemaakt dit jaar”.

29000 Eieren

En óf er geoogst wordt. Om een indruk te geven van wat er zoal van de boerderij komt: tot nu toe onder andere al bijna 500 spitskolen, 1300 knolvenkels, 1350 kg aardappelen, zo’n 2000 rode bieten, 2650 courgettes en bijna 29000 eieren. Herenboer Aukje Smits: “Mijn eetbeleving is ook flink toegenomen. Wij staan met plezier langer in de keuken en genieten meer van ons zelf-geproduceerde eten”. Het blijkt bovendien een genot om tijdens de georganiseerde speurtocht over de boerderij te lopen. Zo vertelt Herenboer Kees van Ham: “Dit is een gemengd landbouwbedrijf, maar je ziet bloemen, insecten, bomen. Het ademt hier natuur. De varkens en kippen hebben de ruimte. Je wordt er meteen blij van om hier te zijn”.

Heel Goedentijd bakt

De leden kregen de uitdaging om mee te doen aan een taarten-bakwedstrijd: Heel Goedentijd bakt. Dit leidde tot een aantal zeer creatieve en lekkere creaties. De winnares krijgt tijdens de opening een puike wisseltrofee in handen: een deegroller met Goedentijd-inscriptie. Om een jaar lang heerlijk mee te bakken en volgend jaar over te dragen aan de volgende winnaar.

Smoelenwand

Een van de doelstellingen van de Herenboeren-coöperatie is ‘community-building’. We zijn samen dit avontuur aangegaan, zijn samen eigenaar van de Herenboerderij en we staan voor dezelfde goede zaak. Maar het is nog niet zo gemakkelijk om meteen ongeveer 400 mensen te leren kennen. Op het openingsfeest is van alle Herenboeren een foto gemaakt, die later op een smoelenwand te zien zal zijn.

We kijken terug op een heel gezellige en geslaagde opening.

Mocht je meer willen weten over het concept Herenboeren, of een kijkje willen nemen op de boerderij, kijk dan op herenboerengoedentijd.nl/agenda. We hebben regelmatig informatie- en kijkmiddagen op de boerderij voor geïnteresseerden.

Tekst: Miriam Michels - foto's: Anke Gielen