Next level onkruidbestrijding
Vorige week konden we lezen hoe Marijntje op de boerderij in de weer was met onkruidbestrijding, door handmatig te schoffelen. Dit werkt prima voor de kleinere groentebedden met fijne teelt, maar is erg arbeidsintensief. We hebben ook grotere percelen met akkerbouwgewassen: Japanse haver (een groenbemester), aardappelen, kool, prei en pompoenen bijvoorbeeld. Om op deze percelen het onkruid toch mechanisch te kunnen bestrijden, hebben we een zgn ‘schoffelbalk’ aangeschaft. Boer Erik wilde dit werktuig erg graag tot zijn beschikking hebben, bij het inrichten van de boerderij. Ik stel hem een aantal vragen over de schoffelbalk en hoe hij hiermee werkt.
Erik, wat is nu eigenlijk een schoffelbalk?
“De schoffelbalk is een motorisch werktuig voor onkruidbestrijding, dat handmatig bediend kan worden. Je loopt achter het werktuig aan, dat wordt voortgedreven door een brandstofmotor. Daarnaast hebben we op de boerderij ook een schoffelbalk die achter de tractor gehangen kan worden, voor het grovere werk. Aan de schoffelbalk zitten de schoffelmessen, die op de goede afstand van elkaar afgesteld moeten worden. Dat is een precies werkje. De truc is om de juiste manier te vinden om niet alleen het onkruid tússen de rijen weg te schoffelen, maar ook het onkruid ín de rijen. Dat is het moeilijkst. En dit alles uiteraard zonder de groenten te raken. Het is daarom van belang dat de rijen zo recht mogelijk worden ingeplant of gezaaid. Ook moet het grondoppervlak goed geëgaliseerd zijn, zodat er geen kuilen in zitten, want dan werkt de schoffelbalk niet goed.
Aan de schoffelbalk zitten zgn ‘torsie-wieders’: die trekken als het ware tussen de plantjes door, waarbij het groenteplantje opzij wordt geduwd en het onkruid wordt verwijderd. Voorwaarde is wel dat het onkruid heel klein is. Je moet er dus goed op tijd bij zijn”.
Hoe werkt het in de praktijk op Goedentijd?
“De grond op Goedentijd is heel zacht, net of je door de duinen loopt. We hebben ook een extreem droog voorjaar, waardoor de geploegde grond heel rul en los blijft. Normaal gesproken zakt de grond door regenval meer in, wat nu dus niet gebeurt. Doordat de grond zo zacht is zakken de machines op het land te diep weg, en zo ook de wielen van de schoffelbalk. Terwijl het van belang is om zo oppervlakkig mogelijk te schoffelen, ongeveer ½ cm diep maar. Je moet namelijk zorgen dat je geen onkruidzaden omhoog haalt, en de grond moet zoveel mogelijk met rust gelaten worden.
Samen met Henk (vriend van Gina, red.) ben ik aan het bekijken hoe we dit probleem gaan oplossen. Met de tractor kun je het misschien regelen middels de hefhydrauliek. Een ander idee is om bijvoorbeeld luchtbandjes te gaan gebruiken die langs de bedden lopen. Er wordt dus nog verder aan gewerkt, om het toepasbaar te maken voor de specifieke omstandigheden op Goedentijd”.
Dat lijkt me nog een heel werk. Hoeveel tijd kost onkruidbestrijding?
“Het machinale onkruidbeheer zelf kost ongeveer een halve dag per week voor mij als boer, naast wat de vrijwilligers nog handmatig aan schoffelwerk doen. Niet al het onkruid hoeft voor 100% weg, maar we moeten zorgen dat er geen onkruid-zaadbank wordt opgebouwd op onze akkers, want dan is de komende jaren het eind zoek”.
Fijn dat je ons wat hebt uitgelegd over dit onderwerp Erik, dank je wel.
Miriam Michels
Foto's: Anke Gielen