Gepubliceerd:  15 september 2020 Naar het nieuwsoverzicht

Mini-Herenboeren aan het werk!

Op zondag 6 september gaat al om kwart voor 6 de wekker. Vandaag komen 5 mini-Herenboeren ons helpen met het verzorgen van de dieren. Hun papa’s en mama’s gaan ondertussen schoffelen met Edit want op de boerderij is altijd wat te doen. Om 8 uur zitten de stieren veilig binnen en zijn we er klaar voor. Milo, Jesse, Eeke, Tije en Aron arriveren keurig op tijd en we gaan lekker samen aan de slag. De stieren krijgen brood en de kinderen ontdekken het verschil tussen een koe en een stier…op de plaats van de uiers zit bij de stier een piemeltje! ;-) Terwijl de stieren eten, plassen en gewoon doorpoepen, vullen we de peuteremmers en grote emmers met meer dan 40 kilo voer voor de varkens en de kippen. Milo en Jesse vinden het eigenlijk ‘best wel stinken’ in de stal. Wij noemen het gezonde boerenlucht. De emmers gaan de kruiwagen in (en daar past Aron ook nog best bij), en via de schapen gaan we naar de varkens. Op de rug van Joost en Frans gaat iedereen om de beurt de varkenswei in om het voer in de troggen te doen. Onze 15 varkens zijn namelijk nogal enthousiast en hongerig en het is de bedoeling dat de miniherenboertjes na afloop weer heelhuids naar huis gaan.

Het hoogtepunt: de kippen

Het hoogtepunt is natuurlijk het veldje met de 240 kippen, 5 hanen en 2 ganzen. Vakkundig draaien de miniboertjes de eieren van de rolband af en worden het hek en de waternippels gecontroleerd. Een kip aaien, of zelfs vasthouden, blijkt ook helemaal niet zo eng. Kippen zijn heel lekker zacht. Terwijl Eeke, Tije, Milo en Jesse de kippen buiten extra graan en grit geven en in een wolk van kippen staan, tillen we Aron alvast over het hek naar zijn papa…het zijn ook wel heeeel veel kippen om je heen, en dat is toch wel een beetje spannend. Gelukkig blijkt Aron schoffelen ook erg leuk te vinden.

Oorkonde verdiend

We sluiten af met het overhandigen van een heuse oorkonde, en kletsen nog lekker na onder het genot van ranja, appelsap, een koekje, en koffie voor de grote mensen.

Op 13 september maken we kennis met Suzie, Lucas, Pleun, Femke en Thijmen die ook heel goed helpen en een oorkonde verdienen. Na het vele werk hebben Suzie en Thijmen zelfs de Dixi uitgeprobeerd, want tja...als je écht moet…

Op 20 september ontvangen we voorlopig de laatste 5 mini-Herenboeren. We kunnen deze kinder-activiteit met recht een succes noemen.

Team dierenverzorgers:
Frans, Joost en Mieke                                                                  Tekst en foto's: Mieke Molenschot