Gepubliceerd:  25 mei 2020 Naar het nieuwsoverzicht
Kennismaking met Gina Gina, boerin in hart en nieren
Gina op haar tractor

Nadere kennismaking met Gina

De aanwezigheid van Gina op onze boerderij wordt regelmatig genoemd. Tijd voor een nadere kennismaking.

De boerderij aan Goedentijd is zeer bekend terrein voor Gina: ze heeft er 32 jaar gewoond. Het was een middelgroot melkveebedrijf, een familiebedrijf. Trieste omstandigheden hebben er toe geleid dat ze de boerderij van de hand moest doen. Dit heeft zij met een no-nonsens opstelling een plek kunnen geven in haar leven.

Passie voor de natuur

Gina is een boerin in hart en nieren met passie voor de natuur. De Belted Galloways zijn door haar broer gekozen omdat hij op zoek was naar runderen die van de natuur leven, in de winter in het bos kunnen leven en zelf kalveren. Het is een mak ras, hoornloos en ze hebben weinig voer nodig. Stier Hubertus verdedigt als vader de eerste vier dagen het jonge kalf zodat je dan wel goed moet oppassen. De koeien zijn Gina’s passie. Dat geldt ook voor de Schotse Herbredian schapen die zij als hobby houdt. Deze schapen zijn ook zelfredzaam en leven sober. Gina heeft de schapen aangeschaft om de overwoekering door bramen in het bos tegen te gaan. De schapen eten de braamstruiken graag.

Vrijwilliger met boerenverstand

In al die jaren heeft Gina veel kennis vergaard van het boerenleven en specifiek van de grond op Goedentijd. Zij is daarom een welkome hulp op onze herenboerderij. Dat doet zij belangeloos, zeven dagen per week, ‘heel veul uren’ en met plezier. Zij ondersteunt boer Erik en de herenboeren-vrijwilligers en helpt uiteraard ook zelf mee. De samenwerking met Erik vindt ze prettig en het werken met de herenboeren is geweldig. Je zult haar dan ook regelmatig tegenkomen, al dan niet op de tractor of de Rusler. Haar vaste taken zijn de beregening van het land en de zorg voor de koeien. Gina is een aanpakker en is van de no-nonsens. Haar veranderde positie op de boerderij vergeleken met vroeger, heeft zij goed opgepakt, ook al geeft het wel eens een dubbel gevoel. Ze is blij met haar huidige rol. De koeien en de boerderij zijn een deel van haar leven. Op de herenboerderij wordt op een andere manier geboerd dan jarenlang binnen de familie van Gina de gewoonte was. Gina is flexibel en kan zich vinden in de herenboerenaanpak en de andere invulling van het grondgebied. De manier van boeren binnen de familie van Gina was in balans en sluit aan bij de herenboerderij: één met de natuur. 

Een herenboerderij is anders, maar sluit aan bij mijn manier van boeren:
één met de natuur

Gina is toegankelijk en neemt je snel mee in haar enthousiasme voor het boerenleven. Als je met haar in gesprek bent is haar oog en aandacht bij het wel en wee op de boerderij. Kleine veranderingen vallen haar meteen op en zij stapt er gelijk op af. Zij wordt er blij van wanneer ze dag en nacht bezig is geweest met een stiertje en dan ziet dat het goed gaat met het beestje. Van droog weer zoals in april wordt zij niet vrolijk. Dan is het een gevecht tegen de natuur: het land moet beregend worden en hard aanpakken is nodig om de grond te kunnen bewerken. Goed boerenweer maakt haar blij omdat het voor minder werk zorgt en voor een beter resultaat. Ook de schapen in het bos met hun lammeren stemmen haar vrolijk.

Naast haar passie voor het boerenleven en ‘geen 9 tot 5 levensstijl’ kan zij toch ook van andere dingen genieten. Gina gaat graag op vakantie naar pure bestemmingen en samen met haar vakantiegenoot tuft ze dan op een scootertje door het landschap. Kamperen is er niet meer bij; ze verkiest nu een goed bed.

Als je straks weer op de boerderij kunt komen, zul je ongetwijfeld Gina een keer ontmoeten.

Brigitte Gerringa                                                                                   

Foto's: Anke Gielen