Gepubliceerd:  02 november 2020 Naar het nieuwsoverzicht

André van Lieshout

Coördinator distributie

André woont met zijn vrouw Marion en twee zoons Indie en Bailey in een mooi huis in Koolhoven, de Reeshof. Zij zijn een van de eerste leden van de coöperatie Goedentijd (lidnummer HBG010). Bij de eerste oprichtingsvergadering raakte André in gesprek met voorzitter Nol, die al 3 jaar bezig was om een coöperatie op te zetten. André bood zijn hulp aan en daar heeft het bestuur dankbaar gebruik van gemaakt.

Een wekelijkse puzzel

We willen elke week een eerlijke verdeling van de oogst maken

Omdat André al 32 jaar ervaring heeft als logistiek manager heeft hij al snel de organisatie van de distributie naar zich toegetrokken om Nol en Martin te ontlasten in hun werkzaamheden als bestuursleden. In het begin was het een heel gepuzzel om het distributieprogramma te begrijpen en de berekeningen te maken voor een juiste verdeling van de producten. "Omdat er elke week een andere oogst is en we regelmatig ook met wisselende opbrengsten te maken hebben door de weersomstandigheden, blijft het elke week een uitdaging om een eerlijke verdeling te maken voor het aantal monden per huishouding. Ook de kippen leggen niet elke week hetzelfde aantal eieren of er sneuvelen er onderweg een paar, dus ook die verdeling is telkens anders", aldus André. Er komt dus heel wat bij kijken en het is maar goed dat André een echte doener is en hij er plezier in heeft om deze klus te klaren. Aanvankelijk het kostte hem namelijk toch al gauw gemiddeld 16 uur per week. 

Uitgifte 'nieuwe stijl'

Er is nu meer ruimte voor uitleg en een praatje met de leden

Met Nol, Martin en Suzanne heeft André de uitgifte 'nieuwe stijl' vorm gegeven. "We vinden het belangrijk dat de marktkramen er aantrekkelijk en gezellig uitzien. In tegenstelling tot de ‘Drive-thru’ uitgifte zoals we vanwege coronamaatregelen genoodzaakt waren te doen, kunnen de leden nu zelf hun producten pakken en afwegen welke keuze ze maken als ze moeten kiezen tussen producten. Het is echt veel leuker, want er is ook tijd voor uitleg en een praatje en voor de distributieteams is het minder stressvol omdat ze niet van tevoren al pakketten hoeven samen te stellen".

Meer tijd voor andere activiteiten

Tot nu toe was André elke zaterdag bij de uitgifte aanwezig om alles in goede banen te leiden, de distributieteams te leren kennen en met de leden te praten die hun spullen op komen halen. Nu alles goed loopt en alle vrijwilligers zelfstandig deze taak kunnen uitvoeren wil hij een stapje terug doen, zodat er meer tijd overblijft voor zijn gezin en alle andere activiteiten waar hij zich mee bezig houdt en dat zijn er niet weinig. Naast zijn fulltime baan en zijn taak bij de Herenboeren is hij ook nog elke zondag assistent scheidsrechter bij zijn voetbalteam, zit hij namens voetbalvereniging Sarto en de gemeente Tilburg in de commissie ‘Sportiviteit en respect’ en zit hij als Willem-II-fan bij elke thuiswedstrijd op de tribune. En dan moet er thuis ook nog weleens geklust worden.

André noemt zichzelf een Bourgondiër: hij houdt van lekker eten en lust graag een zwaar Belgisch biertje. "Op zondag doen we met ons gezin graag iets actiefs om daarna heerlijk op een terrasje neer te strijken voor een hapje en drankje. Daar laten we dan de voorbije week passeren en kijken we vooruit wat er komen gaat". Om zijn ‘Bourgondische leventje’ te compenseren, probeert hij ook nog eens twee keer per week een kilometer of 10 hard te lopen. Dus wie weet zien we hem binnenkort op zaterdagochtend in hardloopkleren de distributie inspecteren.

Tekst: Marian Snelder

Foto's: Anke Gielen