Gepubliceerd:  27 april 2020 Naar het nieuwsoverzicht

Het eerste ei op onze boerderij

Anderhalve week geleden arriveerde onze kipcaravan met de 244 kippen en 5 hanen. Vanaf het begin leken de kippen het naar hun zin te hebben en scharrelden ze al druk rond in de caravan. De eerste weken moeten de kippen nog binnen blijven om te wennen aan de nieuwe accommodatie. Daarnaast geldt er momenteel nog een ophokplicht vanwege het vogelgriepvirus wat in Duitsland geconstateerd is.

Uiteraard worden de kippen dagelijks goed verzorgd; elke ochtend loop ik de caravan binnen en controleer of ze het goed maken, of er voldoende eten en drinken is en of er wellicht al een ei is gelegd. Ook de ontlasting wordt dan nauwgezet in de gaten gehouden want daar is heel wat aan af te lezen over de gesteldheid van de kippen.  ’s Avonds krijgen de kippen bezoek van Erik, Gina of onze vogelexpert Harold voor een controle en om ze ‘op stok’ te zetten voor de nacht.

Zondag 26 april stapte ik om 8.30 uur de kipcaravan in voor mijn dagelijkse ochtendcontrole en alles zag er netjes uit. De kippen scharrelden vrolijk rond en de hanen kraaiden er lustig op los; als echte kerels lieten ze van zich horen. Als laatste controleerde ik de band waarop de eieren vanuit de legnesten terecht komen en tot mijn grote plezier kwam daar ons eerste ei van de band afrollen!

Dit was echt even zo’n geluksmomentje waarvoor je het allemaal doet.

Blijkbaar hebben de dames het zo goed naar hun zin dat ze binnen twee weken al aan het leggen gaan. Nu afwachten wat de komende dagen gaan brengen, maar het ziet er naar uit dat we onze eerste productie van de boerderij gerealiseerd hebben. Het begin is gemaakt!

Frans Jong