Gepubliceerd:  17 april 2020 Naar het nieuwsoverzicht

Ons eerste kalfje is geboren

Donderdagmorgen 16 april leek al een mooie dag te worden door de nieuwe groenten die geplant zouden worden. Daar bovenop had een van onze drie drachtige koeien een aanvullende verrassing! Ze had zich die ochtend al wat afgezonderd van de andere koeien, was tussen de bomen gaan liggen, maar er leek verder nog weinig aan de hand.

Nietsvermoedend gingen boer en vrijwilligers aan het werk om de rode kool, spitskool en de koolrabi te planten. Na een dag hard werken kwam iedereen voldaan van het land. De boerderij was weer een stukje mooier geworden. Maar toen ze de koeien in het zicht kregen, stonden er niet zoals gebruikelijk 4 koeien in de wei te grazen, maar zagen ze 3 grazende koeien en een moeder-koe met naast zich het mooiste kalfje van heel Alphen en omgeving! Vol trots stond moeder-koe op kraamvisite te wachten om haar jong te kunnen tonen.

Niemand heeft ook maar een moment in de gaten gehad dat moeder aan het bevallen was. Dit runderras (Belted Galloway) staat erom bekend dat het zelfstandig haar kalveren ter wereld kan brengen, en dat blijkt nu dus. Ons eerste kalfje is een vaarskalf (een meisje dus ;-) en we zijn ontzettend blij met deze prachtige jongedame. Aan de vrolijke loei van moeder en het vreugdedansje van het kalf menen wij af te mogen lezen dat zij het ook goed naar hun zin hebben bij ons op de boerderij. We hopen nog lang te kunnen genieten van dit mooie beestje.

Martin van Haaren

Foto's: Anke Gielen