Gepubliceerd:  02 april 2020 Naar het nieuwsoverzicht

Eerste ervaringen van Herenboeren-boer Erik Meijs

Nog maar 2½ week geleden ben ik begonnen op de boerderij. En in die tijd heb ik nader kennis gemaakt met de bodem, met Gina, de omgeving, de geitenboer (voor de mest), de koeien en 4 poezen. Ik heb een paar dagdelen geculterd: met de tractor de grond los getrokken omdat deze onder natte omstandigheden flink in elkaar was gereden. Daardoor kreeg ik meer informatie over de eigenschappen van de bodem op de verschillende delen van het perceel: hoe vast of hoe los de grond kan zijn (van beton tot los zand) en hoe snel de grond opdroogt. Drie weken geleden stonden er nog plassen op de akker en nu kunnen we al weer bijna gaan beregenen. Deze week is er 10 ha (dus bijna het hele perceel) geploegd. En nu is aan mij de uitdaging om die grond zo snel mogelijk weer ergens mee in te zaaien of in te planten.

Gelukkig hebben we ook hulp van een loonwerker, die komende maandag 2 ha gras gaat inzaaien. Ik heb gekozen voor een mengsel van een "standaard" grasmengsel en een natuurlijk mengsel van Brabants Landschap. Onze koeien (Belted Galloways) zijn namelijk geen melkkoeien en kunnen niet overweg met Italiaans raaigras, dat vaak als monocultuur wordt gezaaid.

Er is inmiddels al een lammetje geboren bij de schapen van Gina, en er worden er nog ongeveer 10 verwacht. Helaas is er ook een schaap dood gegaan. En medio/eind april verwachten we 3 kalfjes van onze eigen runderen.

Verder komt over 2 weken de kipcaravan. Het duurt dan helaas nog een week of 5 tot je je eerste eitje krijgt, en tot die tijd moeten de kippen binnen blijven. Niet alleen omwille van de ophokplicht die nu geldt vanwege de vogelpest, maar ook omdat ik ze zal moeten leren om op stok te gaan en dat ze binnen, in een legnest, een ei moeten leggen, en niet buiten.

Morgen gaan we beginnen met het planten van uitjes. En dat zijn er heel wat. Ik heb uitgerekend dat het er ongeveer 36000 zijn, en daar hebben we helaas geen plantmachine voor. Het wordt dus even uitproberen morgen wat dan wel een goede manier van werken is, waarbij we zeker ook rekening houden met de Corona-richtlijnen. En oh ja, over 2 weken komen ook de eerste groenteplantjes, en de tomaten zijn bij mij thuis gezaaid tot ze groot genoeg zijn om in een potje gezet te worden.

Jammer dat het in deze corona-tijd niet mogelijk is om te komen kijken op de boerderij, maar op deze manier hoop ik jullie toch een eerste indruk te hebben gegeven van waar ik me zoal mee bezig houd.

Met vriendelijke groet,
Erik Meijs

 

Foto's van Koen Bakx, Nol van den Berg en Anke Gielen