Gepubliceerd:  19 april 2020 Naar het nieuwsoverzicht

Een druk gekakel op Goedentijd

Onlangs is op Goedentijd een kipcaravan geleverd; de behuizing voor onze kippen en enkele hanen waarmee zij een prachtig verblijf krijgen. De kipcaravan is van alle gemakken voorzien: voldoende stokken en plekken om lekker te kunnen zitten en slapen, een mestband, legnesten met een systeem om de gelegde eieren er gemakkelijk uit te halen, voerbakken en drinkwatersysteem. Daarnaast heeft dit kippenverblijf een computer die o.a. de ventilatie en temperatuur regelt. Ook worden de deuren op bepaalde tijden geopend en gesloten. De kipcaravan staat op dit moment in het verlengde van de stal aan de achterzijde.

De kippen zijn een dag later gearriveerd en hebben meteen hun nieuwe huis betreden. Dat moet ook wel, want er is ophokplicht dus ze mogen nog even niet buiten rondscharrelen. Eigenlijk komt die ophokplicht wel goed uit, want de kippen moeten sowieso eerst een periode binnen blijven om te wennen. Boer Erik zal de dames de eerste dagen stimuleren om op stok te gaan zodra de schemering invalt. Zo leren ze dat de kipcaravan hun slaapplek is, en dat zij 's nachts ook voor hun veiligheid binnen zijn. Bovendien wordt op deze manier voorkomen dat de eieren overal en nergens gelegd worden. Inmiddels kakelen de kippen er vrolijk op los en zijn ze druk bezig hun nieuwe huis te inspecteren en eigen te maken.

Hiermee was de pluimvee-beestenboel nog niet compleet. Dezelfde avond is ook een koppel ganzen op de boerderij gekomen. Bij de kipcaravan is een stuk weide afgezet waar gans en ganzerik lekker kunnen verblijven met water en voer. Ook zij moeten even wennen aan hun nieuwe omgeving, maar met een lekkere bak voer en water voelen ze zich vast al snel thuis. Erik stopt ze af en toe een stukje brood toe om ze te verwennen, dus dat gaat helemaal goed komen. De ganzen zijn niet alleen leuk en aanwezig, ze zijn er met name ter bescherming van de kippen. Ganzen zijn namelijk erg waaks en laten zich goed horen zodra er gevaar dreigt. Dus zij helpen mee om de kippen en hanen op tijd te waarschuwen zodra er bijv. een vos of roofvogel in de buurt is.

En nu is het wachten op het eerste ei… Uiteraard houdt Erik de dames goed in de gaten en we zullen iedereen meteen informeren als het zover is!

Update: Het eerste ei is inmiddels gelegd. Ook zijn de eerste eieren uitgedeeld. En verder kunnen de kippen voortaan naar buiten.

Doina Jong

Foto's: Anke Gielen