Gepubliceerd:  12 april 2020 Naar het nieuwsoverzicht

De beregening opstarten

De ontwikkelingen op de boerderij vorderen gestaag. Het grasland is ingezaaid, de vroege aardappelen zitten in de grond, de uitjes zijn geplant en de bietjes zijn gezaaid. Maar de groei komt er pas in als er regen valt, en naar het zich laat aanzien gaat het de komende weken amper regenen. Dus moeten we de natuur een handje helpen: er moet beregend worden.

Hier zijn we het paasweekend mee aan de slag gegaan. Het hele beregeningssysteem moet namelijk omgebouwd worden. Met zo’n grote haspel op de fijne groenteteelt, dat gaat ‘m namelijk niet worden. De hele week zijn we al druk in de weer geweest met de voorbereidingen. Beregeningsbuizen zijn aangevoerd, sproeiers zijn nagekeken en technische duizendpoot Henk heeft alle koppelingen passend gemaakt.

En dan begint het rekenwerk. Hoe groot is de capaciteit van de pomp? Hoe hoog moet de druk zijn voor een ideaal sproeiresultaat ? Hoeveel sproeiers hebben we nodig en welke diameter sproeikop moeten we gebruiken?

Zaterdag was dan het moment suprême. Eerst kregen we nog te maken met een aantal valse starts. De druk bleek nog niet op orde en het aantal sproeiers moest worden opgeschaald. Maar rond half twaalf draaide de installatie als een zonnetje. De waterdruk bleef constant op 4 bar en alle sproeiers deden hun werk. Rond half vier kwam de wisselploeg opdraven en vakbekwaam werden alle beregeningsbuizen verlegd om een nieuw gebied te kunnen beregenen. En alles corona-proof, maar dat is niet zo moeilijk met zoveel ruimte om je heen en sjouwen met buizen van 6 meter lengte.

En hiermee is de kous nog niet af. Ook op eerste en tweede paasdag wordt er beregend, en de komende weken ongetwijfeld nog veel vaker. Jawel, een boer is zeven dagen per week in de weer!

Gerrit van Eijck

Foto's: Anke Gielen