Gepubliceerd:  25 oktober 2020 Naar het nieuwsoverzicht
Mieke Verheugen met een kip
Mieke verheugen (foto: Joost Verheugen)

De koeien zijn weer thuis

...en we hebben er nu eentje méér!

‘Ze zijn weer thuis’! Na vele maanden zijn onze koeien gelukkig weer terug op de boerderij en het schattige vaarskalfje dat geboren is, voelt zich al helemaal thuis en is lekker ondeugend. Van half mei tot half oktober gaan de koeien elk jaar naar een sappige wei in Biezenmortel. Op onze boerderij aan de Goedentijd is namelijk niet voldoende voedsel om ze daar het jaar rond te laten staan. Voor de winter is door Gina voldoende hooi verzameld, zodat ze dan wel lekker bij ons op de boerderij kunnen zijn.

Wanneer ik op woensdag na het werk op weg naar huis even stop bij de boerderij om ons groentepakket op te halen, voel ik me altijd een beetje ‘misplaatst‘ in mijn nette kleren. Een uur later kom ik terug in een overall vol modder voor een momentje ‘boerenleven’. Dat past beter. Samen met een paar andere vrijwilligers mag ik voor de kippen en de varkens zorgen. En lief, liever, liefst…de 4 nieuwe kittens! Even aaien en knuffelen voor én na de dienst moet gewoon, de verleiding is té groot (en dan te bedenken dat ik tot april 2020 bang voor dieren was!)

Aanval door een havik

De kippen waren een tijdje van de leg na een aanval door een havik. Deze aanval heeft een paar kippen zelfs het leven gekost. Maar inmiddels gaat het weer prima met de overige dames. Ze eten in rap tempo steeds weer hun nieuwe veldje leeg en zo nu en dan is toch het gras buiten de omheining groener en moeten we op kippenjacht. Elke vier tot vijf weken wordt de kipcaravan verplaatst. Daarvoor is dan een groep van een man/vrouw of 6 een dagdeel in touw. Ook de omheining moet dan verplaatst, evt. giftige nachtschade moet worden weggehaald. De poort en de palen waaraan netten en vlaggetjes hangen om de roofvogels weg te houden, wordt dan verzet.

Nieuwe biggen

De eerste varkens die als biggen bij ons hebben rondgehuppeld, waren erg hard gegroeid en liggen inmiddels geportioneerd in de vriezer. De nieuwe biggen arriveren wat later dan gedacht: eind oktober. Ze moeten wel apart staan…de kleuters spelen immers ook niet buiten met groep 8 op school.
Deze herfst/winter gaan we de varkensweide opnieuw inrichten in compartimenten. De grond moet af en toe herstellen, nieuwe biggen moeten apart gezet kunnen worden en voor de verzorgers is het fijn wanneer de troggen makkelijker te bereiken zijn zonder omver te worden gelopen.

We blijven dus volop ontdekken en verbeteren op onze boerderij!

Mieke Verheugen

 

Video's: Mieke Verheugen

Foto's: Anke Gielen