Gepubliceerd:  04 mei 2020 Naar het nieuwsoverzicht
Stieren op stal
Frans bij de stieren

De dagelijkse zorg voor onze Belted Galloway runderen

’s Ochtends rond 7.30 uur loop ik de boerderij op en start dan met het afzetten van een vers stuk weiland en het vullen van de waterbak in het weiland. Gina is er dan meestal ook al en is dan vaak al in de stal te vinden. Als ik dan zelf ook de stal in loop dan word ik steevast met een vrolijk loeien begroet door onze drie jonge stieren. Koeien zijn absoluut niet dom en deze drie heren weten dan ook perfect dat de ‘lopende voerband’ binnen komt wandelen. Ik heb bij boerin Gina veel kennis en vaardigheden opgedaan om samen met haar onze koeien en stieren een zo prettig en mooi mogelijk leven te geven.

Ik start met kijken of alles in orde is met onze koeien en of ze de nacht goed zijn doorgekomen. Dan begint het voeren met het snijden van brokken brood want onze koeien en stieren lusten wel een hapje. Het brood komt van bakkers die het overgehouden hebben in de winkel. Na de ochtendboterham zijn de stieren aan de beurt voor hun portie krachtvoer (verse brokken), kuilgras en stro. Door de beperkte hoeveelheid weiland staan de jonge stieren op stal, waardoor ze wat extra voer nodig hebben om gezond en op gewicht te blijven. Momenteel kunnen ze nog niet samen met de koeien met hun kalveren en onze volwassen stier Hubertus in de wei. Dat zou een hoop onrust geven, en misschien zelfs knokken worden!

Na het voeren is het tijd om samen met Gina de koeien samen met hun kalveren en stier Hubertus naar de wei te brengen. Hubertus is trouwens de vader van ons nageslacht. Ik heb hier voor iedereen even een filmpje gemaakt van de weidegang, schitterend om te zien hoe blij ze zijn en hoe de kalfjes speels rondrennen! Dit is zeker een van de mooiste momenten van de ochtend, blije koeien! Gina en ik genieten hier ook altijd nog even van. Geen haast, maar gewoon even de tijd nemen om dit mooie moment te plukken.

video: Frans Jong

Terug in de stal moet er schoongemaakt worden. Eerst zijn de stieren weer aan de beurt. Ik zet ze vast in het voerhek zodat ik rustig en veilig de stal schoon kan maken. Tevens krijgen de heren elke ochtend een borstelbeurt om losse haren uit de vacht te verwijderen want kriebel is niet fijn! Dit fysieke contact heeft nog een ander doel, namelijk de stieren vertrouwd maken met de verzorgers. Want als er iets aan de hand zou zijn, moeten wij bij de stieren kunnen komen om te helpen. De Belted Galloway is van origine een zeer zelfstandig natuurras, dat niet zo maar mensen accepteert.  Wennen aan ons hoort erbij en dat vraagt tijd en aandacht. Na de stierenstal is de stal van de koeien aan de beurt, ook die wordt uitgemest zodat de dames met hun kalfjes en stier Hubertus aan het eind van de dag weer een schoon en fris verblijf hebben.

Aan het eind van de dag zet Gina de koeien weer op stal, de dames met hun kalfjes en vader Hubertus staan er vaak al klaar voor om weer naar binnen te gaan. Voor de nacht krijgen ze nog wat stro en dan zit de dag er op. Morgen weer een nieuwe dag, zeven dagen per week en driehonderdvijfenzestig dagen per jaar; prachtig toch!

Frans Jong

 

Foto's: Anke Gielen