Het bestuur

Herenboeren Goedentijd is een initiatief van een groep mensen uit Tilburg. Zij hebben in 2020 gezamenlijk een Herenboerderij in Alphen (nabij Tilburg) opgezet. Sinds de Algemene Ledenvergadering van april 2023 bestaat het bestuur uit:

  • Harm Jans Muntinga (voorzitter)
  • Joost Overeem (penningmeester)
  • Maaike de Haardt (secretaris)
  • Frank Verheijen

Harm Jans Muntinga

Velen noemen mij alleen Harm. Ik ben geboren op een akkerbouwbedrijf in Groningen waar we ook een grote moestuin hadden en vele boerderijdieren. Vrij jong echter ben ik verhuisd en inmiddels ben ik meer een stadsmens dan een plattelander. Maar het platteland en de boerderij blijven altijd aan mij trekken. Vandaar ook dat ik bij de komst van de herenboerderij Goedentijd meteen wist dat ik daar samen met mijn gezin lid van wilde worden.

Zestien jaar geleden zijn wij, mijn echtgenote Monique en ik samen met onze vier kinderen afgezakt naar Tilburg waar we in de wijk de Blaak zijn gaan wonen. In eerste instantie wegens het werk, ik ben cardioloog, maar ook omdat Tilburg ons door kennissen als stad was aangeprezen! En inmiddels kennen we de voordelen: 10 minuten fietsen en we zijn in de binnenstad, 10 minuten fietsen van het werk en minder dan 10 minuten van het platteland, 30 minuten van de boerderij.

Een duurzame samenleving begint bij jezelf. De uitgangspunten van Herenboeren Nederland, duurzame voedselproductie met aandacht voor community, waarde en betaalbaarheid past ons gezin daarom als gegoten. Maar een boer moet ook hard werken, zelfs een Herenboer, en dient rekening te houden met de regels die er zijn. Een boer moet dan ook vooral slim zijn. Onze boerderij, HB Goedentijd staat en draait, maar we zullen veel werk moeten blijven verzetten!

Kop d’r veur!

Joost Overeem

Ik ben samen met mijn vrouw lid geworden van Goedentijd, in de overtuiging dat het goed is bij te dragen aan een andere manier van voedsel produceren. Daarnaast is het dan super dat je daarvan wekelijks de ‘vruchten plukt’ in de vorm van een, in ons geval, redelijk gevulde tas met groenten, kruiden en fruit.

Ook het sociale aspect, community building, spreekt me aan. Vanaf het begin heb ik een bijdrage geleverd bij het oogsten van de groenten op woensdag. Het heeft me veel geleerd over het groeien en bloeien van de gewassen en over de onvoorspelbaarheid van de natuur. Daarnaast is het gewoon lekker om in de natuur bezig te zijn en fysieke arbeid te verrichten en daarna bij te kletsen bij een kop koffie, vaak onder het genot van een zelf gebakken cakeje of taartje.

Ik ben inmiddels met pensioen en wil door middel van een bestuursfunctie (beoogde functie is penningmeester) nog een verdere bijdrage leveren aan het floreren van Herenboeren Goedentijd. Ik heb in het verleden al de nodige bestuurservaring opgedaan in andere besturen en ben tot mijn pensioen docent economie geweest bij Avans Hogeschool.

Maaike de Haardt

Ik heb in mijn werkzame leven veel bestuurswerk gedaan en vind het leuk om die ervaring ook op de boerderij in te zetten. Ook al weet ik niet veel van boeren en ben ik niet echt praktisch, ik voel me zeer bij onze boerderij betrokken. Ik wil graag weten waar mijn eten vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. Mensen kennen mij misschien van de woensdag distributie, waar ik in meedraai en ik was ook betrokken bij de sociale enquête van de commissie monitoring. Ik heb er zin in om een aantal secretariaat werkzaamheden op te pakken en daarnaast regelmatig gesprekken te houden met de boeren.

Frank Verheijen

Samen met mijn vrouw hebben we besloten om lid te worden van Goedentijd, vanuit het besef dat het essentieel is om bij te dragen aan een alternatieve benadering van voedselproductie. We zijn al vanaf het begin lid van onze coöperatie. Mijn achtergrond ligt in de techniek: ik ben opgeleid als elektricien op MTS-niveau, met specialisatie in meet- en regeltechniek voor airco- en verwarmingssystemen. Later ben ik me gaan ontwikkelen tot een ICT-specialist in netwerken en cloudservices. Dit jaar ben ik begonnen met het afbouwen van mijn technische werkzaamheden, waardoor ik naar verwachting meer tijd zal hebben voor andere bezigheden. Ik ben ervan overtuigd dat mijn zakelijke ervaring waardevol kan zijn voor de verdere groei van onze coöperatie. Ik kijk ernaar uit om me in te zetten voor onze gemeenschap en samen te werken aan een duurzamere en veerkrachtigere voedselproductie.