Miso
Prima zelf te maken van restproducten van de tuin. Een beetje van jezelf en een beetje van... jezelf! Bouillonpoeder is een makkelijke manier om extra smaak te geven aan soep, sauzen en stoofpotjes.
Ingrediënten
- 1 kg sojabonen
- 500 g koji (geïnfecteerde rijst, of gerst met Aspergillus oryzae)
- 300 g zeezout of Himalayazout
- 1-2 liter water
- Een keramische fermentatiepot
- Een schone doek of een cederhouten plank
- Een zwaar gewicht (bijvoorbeeld een schone steen of zak gevuld met zout)
Bereiding
Voorbereiding van de sojabonen
- Spoel de sojabonen grondig af en laat ze 12-24 uur weken in ruim water.
- Kook de bonen tot ze zacht zijn (ongeveer 3-5 uur normale pan, 1 uur snelkookpan). Ze moeten gemakkelijk tussen je vingers geplet kunnen worden.
- Schep het schuim af (hier zit fytinezuur in).
- Laat de bonen afkoelen tot handwarme temperatuur.
Mengen van ingrediënten
- Pureer de sojabonen tot een grove pasta.
- Voeg eventueel wat kookvocht toe.
- Meng de koji met 100 g zout en voeg dit toe aan de gepureerde sojabonen.
- Meng alles goed door elkaar en voeg indien nodig nog wat kookvocht toe om een stevige pasta te krijgen.
Fermentatie
- Vorm ballen van de miso-pasta en druk ze stevig in de fermentatiepot om luchtbellen te verwijderen.
- Bestrooi de bovenkant met de resterende 200 g zout.
- Dek af met een schone doek en plaats het gewicht bovenop.
- Laat de miso 6 maanden tot 2 jaar fermenteren op een koele, donkere plek (ideaal rond de 15-20°C).
- Controleer af en toe op schimmel en verwijder eventuele ongewenste groei.
Afwerking
- Na de gewenste fermentatietijd, roer de miso goed door en bewaar in schone potten in de koelkast.
- De miso is nu klaar voor gebruik in soepen, marinades en andere gerechten.
Hartelijke groenten,
Gina en Peter