Cortido

Een zuurkool variant uit el Salvador, aangepast van meneer Wateetons zijn recept

Ingrediënten

  • 1 Kg Witte kool of savooiekool
  • 2 Stuks Wortel
  • 1 Stuk Rode ui
  • 2 Teentjes Knoflook
  • 2 Stuks Bosuitjes
  • 1 Bosje Koriander
  • 2 Gram Origano
  • 20 ml Citroen of limoensap
  • 1 Stuk Chilipeper
  • 30 Gram Zeezout

Benodigdheden voor het maken van de Cortido zijn; Een zuurkoolpot of andere pot met brede hals. Zuurkool verzwaringsstenen. Een mengbak waar alles inpast.

Bereiding

  • Snij de kool in flinterdunne reepjes, rasp de wortels en snij de ui in dunne maantjes.
  • Snij de bosui, koriander en oregano grof.
  • Meng alle groentes en pers de knoflookteentjes of snipper het heel heel fijn.
  • Strooi het zeezout over het mengsel en ga kneden tot er veel vocht is ontstaan.
  • Doe alles in de pot en plaats er een bakpapiertje over waar je gaatjes in prikt zodat het vocht kan stijgen. Verzwaar het bakpapier met de steen zodat alles goed onder het vocht staat.
  • Controleer wekelijks of het vocht hoog genoeg staat anders aanvullen met 2 % zoutwater.
  • Laat fermenteren op kamertemperatuur voor 3 weken en daarna kun je dit heerlijk eten bij tortilla’s.

 

De groenten van de boeren,
Gina en Peter