Bouillonpoeder

Prima zelf te maken van restproducten van de tuin. Een beetje van jezelf en een beetje van... jezelf! Bouillonpoeder is een makkelijke manier om extra smaak te geven aan soep, sauzen en stoofpotjes.

Ingrediënten

  • ca 1 kg groente: mengsel van Groene delen van de prei, wortel loof, ui-loof of lente-uitjes, bleekselderij blaadjes, pastinaak blad, venkelloof
  • 1 bol knoflook
  • flinke hoeveelheid verse kruiden: tijm, rozemarijn, bieslook, selderij, peterselie
  • 2 el vers gemalen zwarte peper
  • 1 el venkelzaad
  • 1 steranijs
  • 1 kruidnagel
  • 1 kardamon peul
  • zout naar keuze

Bereiding

  • Om bouillonpoeder te maken droog je de groentes en kruiden. Dit kan in een droogoven of gewoon in de oven. Verwarm de oven voor op 50 graden.
  • Maak de groentes schoon en schil ze indien nodig. Snijd ze in dunne plakjes of stukjes. Hoe dunner de plakjes, hoe sneller ze drogen.
  • Verdeel de groentes over een bakplaat. Zet de plaat in de oven en droog de groentes daar enkele uren tot een nacht. Reken op minimaal vijf tot acht uur, maar het kan nog langer duren. Als het kan, zet dan de ovendeur op een kier zodat het vocht kan ontsnappen. De precieze droogtijd is lastig aan te geven, omdat deze heel erg afhangt van de vochtigheid van de groentes. Droog de groentes net zo lang tot ze écht knisperend droog zijn! Twijfel je of ze droog genoeg zijn? Droog ze dan zeker nog langer.
  • De verse kruiden droog je op dezelfde wijze, maar deze zullen sneller droog zijn.
  • Meng de gedroogde en goed afgekoelde groentes en kruiden samen met de peper  in een keukenmachine.
  • Je kunt nu kiezen of je het bouillonpoeder zoutloos houdt of zout naar smaak toevoegt (bijvoorbeeld 2 eetlepels keukenzout).
  • Laat het mes van de keukenmachine draaien tot de inhoud van de kom fijn is geworden.
  • Bewaar het bouillonpoeder in een goed afsluitbare glazen pot. Het is ongeveer een jaar houdbaar.
  • Voeg de kardamon, steranijs, venkelzaad en kruidnagel toe. Laat deze heel zodat ze wel smaak afgeven, maar niet in de saus of soep terechtkomen.