Wij zijn Herenboeren Goedentijd

Herenboerderij Goedentijd is een kleinschalig coöperatief gemengd boerenbedrijf. Een coöperatie van ongeveer 250 huishoudens is eigenaar en samen hebben ze een boer in dienst die exclusief voor hen het eten produceert dat ze wensen. Denk daarbij aan groenten, fruit, aardappelen, uien en vlees van runderen en varkens, en eieren van kippen. Onze boerderij is 14 hectare groot en voedt circa 500 mensen. 

Er wordt voedsel geproduceerd op een duurzame (natuur gedreven) manier, met respect voor milieu, bodem, de dieren en de boeren. Als je dat wilt, mag je meehelpen op de boerderij.

Boeren in loondienst

Onze coöperatie heeft twee boeren in loondienst. Peter werkt 5 dagen per week en heeft een klassieke opleiding in land- en tuinbouw. Hij heeft ook de opleiding biologische land- en tuinbouw aan het Warmonderhof afgerond. Peter brengt eigen deskundigheid mee in de biologische tuinbouw, voedselbos en als paraveterinair deskundige. Gina houdt zich wat meer met de dieren bezig en wordt voor 2 dagen per week betaald (ze is er vaker). De boerderij aan Goedentijd is zeer bekend terrein voor Gina: ze heeft er 32 jaar gewoond. Toen we onze Herenboerderij begonnen kregen we Gina en haar runderen er bij.

De boeren kunnen op vakantie (als ze dat willen) en bij langdurige ziekte zorgt Herenboeren Nederland voor hulp vanuit een andere Herenboerderij.

Het Herenboeren-principe in het kort

Samen eigenaar

Samen eigenaar

De Herenboeren zijn samen eigenaar van het bedrijf, en samen met de boer zetten ze de koers uit. De leden bepalen onder andere wat ze willen eten en hoe het voedsel wordt geproduceerd. Een bestuur vertegenwoordigt de leden.

Eenmalige inleg

Eenmalige inleg

Het zijn de leden die per huishouden (soms in delen) eenmalig 2.000 euro inleggen voor de oprichting en realisatie van hun boerderij. Als je besluit te stoppen, kun je dit geld onder bepaalde voorwaarden terugkrijgen.

Wekelijks contributie

Wekelijks contributie

Het geld dat nodig is om het bedrijf te laten draaien, brengen de leden bijeen. De wekelijkse contributie van gemiddeld 11 euro per persoon, is gebaseerd op de begroting die de leden met elkaar vaststellen.

Opbrengst verdelen

Opbrengst verdelen

Al het eetbare dat de boerderij voortbrengt, wordt verdeeld onder de leden. Zo kun je dus rekenen op tientallen soorten groenten, fruit, eieren en (wie wil) vlees. Maar ook kruiden of graan zijn mogelijk.

Hoe werkt dat, zo'n coöperatie

ALV, bestuur , vrijwilligers

 

Lidmaatschap

Inkopen €2000, wekelijkse contributie,

Bezoek de boerderij

Meld je aan als lid