Onder het Maaiveld
Na de openingstoespraak van Harm ging een deel van de groep naar onze stal-bioscoop, waar de film Onder het maaiveld draaide. De makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad zijn met deze film ondergronds gegaan en tonen een samenwerkenden gemeenschap van wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen.
IVN wandeling rondom de boerderij
Een ander gedeelte van de groep bleef bovengronds en ging mee met een wandeling in de omgeving van de boerderij, onder leiding van Elly Poppe, gids van IVN (Instituut voor Natuurbeschermingseducatie). Zij vertelde over interessante wetenswaardigheden betreffende de bomen en planten die rondom onze boerderij in de openbare ruimte groeien. Zo leerden we een eenvoudige methode om de leeftijd van een boom te ‘berekenen’, en zagen we o.a. de prachtige bomen van inheems hardhout: de Robinia pseudoacacia.
Heel Goedentijd bakt
Bij terugkomst van de educatieve wandeling troffen we de uitgifte-kraam vol met taarten, cake en andere heerlijke creaties. Het was weer een feest voor het oog en de smaakpapillen. De Goedentijd-bakwedstrijd is gewonnen door Edith, die een overheerlijke courgette-sinaasappeltaart had gebakken. Proficiat Edith!
En hier is het winnende recept: rutgerbakt.nl/...
De Kwis
Het is inmiddels een goed gebruik aan het worden: de Goedentijd Kwis! In teams werd onze kennis over de boerderij getest. Want wie weet er hoe oud onze stier Hubertus is? Of hoeveel soorten kool of onkruid kun je opnoemen? Het werd een hilarisch spektakel met als hoofdprijs de grootste biet die onlangs geoogst werd (1,5 kg zwaar!).
Stagiaire-boer Tjetske vond het vooral leuk om de leden die regelmatig op het land helpen, nu eens in een ander kostuum te zien: in ‘burger’. Ze vertelt: ‘We hebben vandaag letterlijk oogstfeest, want we zijn nog bezig de uien van het land te halen. En vanmiddag na het feest wordt de lupine gecombined. Het is consumptie-lupine: de eetbare boontjes worden over een tijdje uitgegeven en die bevatten maar liefst 31% eiwit. Vertel dat maar alvast aan onze leden: dat is goed voor de eiwittransitie’.
Het was dus een heel geslaagde middag. Gezellig druk, leuke activiteiten en er werd volop bijgekletst en gelachen.
Tekst: miriam Michels
Foto's: Anke Gielen